Vlaamse onderzoeksportaal FRIS grote winnaar Agoria e-Gov Awards 2018

Gepubliceerd op 07 december 2018

Winnaar "Beste project" en "Open Data"Het winnende FRIS-team van Departement EWI. Zin om ons team te vervoegen? Dat kan. We hebben op dit ogenblik twee vacatures. Geïnteresseerd? Klik hier

Met onze onderzoeksportaal FRIS voor onderzoekers en hun onderzoek in Vlaanderen hebben we de vijftiende editie van de Agoria e-Gov Awards gewonnen. We wonnen zowel in de categorie "Open data" als "Beste project".

Sinds juli 2018 kan iedereen vrij aan de slag met de data over het publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen.

Alles samen gaat het op dit ogenblik over informatie van 75.000 onderzoekers, 29.000 onderzoeksprojecten en 300.000 wetenschappelijke publicaties van 13 instellingen.

Dank aan iedereen die heeft meegewerkt en dit succes mede mogelijk heeft gemaakt!

Voor zij die FRIS nog niet kennen: bekijk hieronder in anderhalve minuut waar FRIS voor staat en waarom iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

Grondstof 21ste eeuw

Met de prijs wil de federatie van de technologische industrie overheden belonen die met digitale projecten de dienstverlening aan de bevolking en de bedrijfswereld verbeteren. 

Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI:

"Data is dé grondstof van de 21ste eeuw. En hoe sneller data breed ontsloten worden en vrij kunnen circuleren, hoe sneller burgers, organisaties en bedrijven kunnen innoveren en welvaart creëren. Wij zijn dan ook heel fier op deze e-gov award die bewijst dat ook overheden kunnen voorop lopen ten dienste van burgers, bedrijven en onderzoekers in Vlaanderen en de wereld."

Iedereen aan de slag met de data

Het winnende FRIS-portaal (Flanders Research Information Space) is het portaal over onderzoekers en hun onderzoek in Vlaanderen.

Leen Van Campe, Program Manager FRIS:

"We bouwden FRIS zo uit dat informatie rechtstreeks en dagelijks uit de systemen van de kennisinstellingen doorstroomt naar ons systeem en wij deze ook onmiddellijk toegankelijk, open en herbruikbaar opnieuw kunnen aanbieden. Alles verloopt automatisch en via gestandaardiseerde interfaces. Dat is een erg unieke aanpak, ook wereldwijd, en we zullen daar in de toekomst dan ook op verder bouwen oa door meer informatie te gaan ontsluiten zoals van onze strategische onderzoekscentra en hogescholen en door te gaan linken met internationale databronnen."

Het winnende FRIS-team. Links op de foto: winnaar van de e-Gov Award "Gebruiksvriendelijkheid": 'Closer to Van Eyck" van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

> Ga naar de FRIS-onderzoeksportaal

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.