Vlaamse overheid maakt gegevens wetenschappelijk onderzoek voor iedereen toegankelijk

Gepubliceerd op 02 juli 2018

Vanaf vandaag kan iedereen vrij aan de slag met de data over het publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen. De ‘open data’ zijn beschikbaar via het FRIS (Flanders Research Information Space) onderzoeksportaal, het Vlaamse portaal over onderzoekers en hun onderzoek in Vlaanderen. Dat maakte Vlaams minister van Wetenschap Muyters bekend tijdens de opening van de Summer of Code.

>> Ga naar FRIS-portaal

Johan Hanssens, secretaris-generaal EWI: “We willen als Vlaamse overheid een uniek venster bieden op het publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen en zo de zichtbaarheid ervan vergroten. Zo kan het portaal een bron van inspiratie zijn voor de Vlaamse overheid voor rapportering, analyses en statistieken, om de beleidsvorming te verbeteren en beter in te zetten op trends. Het FRIS-portaal wil onderzoekers dichter bij elkaar brengen, interdisciplinair onderzoek stimuleren, netwerking tussen onderzoekers mogelijk maken en experten helpen vinden in bepaalde disciplines.”

Economische meerwaarde

Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters hoopt dat het beschikbaar stellen van deze gegevens als 'open data' zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe toepassingen.

Vlaams minister Muyters: "De Vlaamse overheid is al lang een voortrekker inzake Open Data. Met het vrij beschikbaar stellen van deze data kiezen we resoluut voor transparantie. Ik ben ervan overtuigd dat onze ondernemingen deze data nuttig kunnen aanwenden en er een economische meerwaarde mee realiseren.”

Alles samen gaat het vandaag reeds om informatie over 75.000 onderzoekers, 29.000 onderzoekersprojecten en 300.000 wetenschappelijke publicaties.

Vlaams minister Muyters: “Iedereen kan vanaf nu deze gegevens gebruiken om nuttige en gebruiksvriendelijke toepassingen - apps - te ontwikkelen. Ik denk hierbij niet alleen aan onderzoekers en wetenschappers, maar ook aan studenten en bedrijven die de data misschien op een manier kunnen gebruiken waar we zelf nog niet eens aan gedacht hebben.”    

Mijlpaal

Hans Constandt, CEO van Ontoforce, sprak van "een mijlpaal in Vlaanderen". Tijdens zijn presentatie gaf hij enkele voorbeelden hoe de open data van FRIS door Ontoforce concreet gebruikt worden.  

Summer of Code

De gemotiveerde deelnemers aan de Summer of Code gaven alvast het goede voorbeeld en gingen onmiddellijk van start om met deze data een originele toepassing te vinden en te bouwen.

Vijf studenten (rechts op de foto) gaan vier weken aan de slag met de open data van FRIS tijdens de Summer of Code

Toon Vanagt, voorzitter Open Knowledge Belgium, organisator Summer of Code: “Vanaf vandaag tot eind deze maand gaat een team van 5 studenten met deze data experimenteren tijdens onze jaarlijkse ‘Summer of Code’. We zijn benieuwd naar de frisse invalshoeken en toepassingen die zij op korte termijn vinden voor het hergebruik van deze verse onderzoeksdata.”

Open Knowledge Belgium is al jaren voorvechter van doorgedreven Open Data”, “Open Access” en “Open Source” toepassingen, waarbij de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek maximaal renderen voor de hele samenleving.

Vanagt: “We zijn dus erg blij met de lancering van dit Vlaamse onderzoeksportaal, dat niet enkel het wetenschappelijk onderzoek in haar essentie verstevigt (kunnen repliceren of weerleggen van experimenten), maar ook de inspirerende basis legt voor onvoorzien en verrijkend hergebruik met een positieve maatschappelijke impact. Bij het openen van nieuwe bronnen zien we vaak een belemmerende ‘kip-ei’ fase. De voorbeeld toepassing van onze studenten zal helpen sneller de commerciële opportuniteiten voor ondernemingen te illustreren, die hiermee bijkomende waarde kunnen realiseren in hun sector.”

 Up-to-date

Zij die met de ‘open data’ aan de slag gaan, kunnen er zeker van zijn dat ze met de meest recente gegevens werken via het FRIS-portaal.

"Het portaal werd door ons zo ontwikkeld dat steeds de meest recente gegevens worden aangeboden. Zodra bijvoorbeeld een universiteit iets wijzigt in haar eigen databank, wordt die wijziging ook onmiddellijk doorgevoerd op ons FRIS-portaal. Er is dus een directe integratie met de systemen van de wetenschappelijke instellingen in Vlaanderen,” besluit Johan Hanssens.

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.