Vlaamse Regering keurt hoger plafond voor overbruggingslening goed

Filter items
Nieuws
10 november 2022

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de overbruggingslening.  Zo wordt het plafond van de bestaande overbruggingslening opgetrokken tot maximaal twee miljoen euro en wordt het toepassingsgebied uitgebreid naar grote ondernemingen.

De nieuwe lening wordt nu aangemeld bij de Europese Commissie voor goedkeuring op vlak van staatssteun. De lening wordt verwacht begin 2023 operationeel te zijn.

Varianten

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse Regering ter beschikking stelt aan Vlaamse kmo’s die liquiditeitsnoden hebben.

Sinds februari 2022 is de eerste variant van de  maatregel bij VLAIO beschikbaar. Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest), waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) toen tot 200.000 euro kon ontlenen en een middelgrote onderneming (50 à 250 werknemers) tot maximaal 400.000 euro.

Vervolgens stelde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Brouns deze steun ook na juni 2022 verder open aan bedrijven die getroffen werden door de economische gevolgen van de oorlogssituatie in Oekraïne. Sinds 10 oktober 2022 kunnen kmo’s - zowel kleine als middelgrote ondernemingen - bovendien tot 750.000 euro ontlenen onder deze maatregel.

In verdere uitvoering van de Septemberverklaring besliste de Vlaamse Regering op voorstel van minister Brouns de overbruggingslening verder uit te breiden voor gezonde ondernemingen met liquiditeitsnoden. Zo gaf ze vandaag haar eerste principiële goedkeuring aan een nieuwe variant van de overbruggingslening, waarbij het maximumplafond wordt opgetrokken tot 2 miljoen euro, meer dan een verdubbeling van het huidige plafond.

Daartegenover staat dan weer een gedifferentieerde rentevoet, die rekening houdt met de looptijd van de lening en de grootte van de onderneming. De nieuwe rentevoeten bedragen 2%, 2,5% en 3,5% en dit op basis van de grootte van de onderneming en de periode van terugbetaling (36 of 60 maanden).

Daarbij is ook een mechanisme voorzien om de interestvoeten elk kwartaal te evalueren in functie van de algemene evolutie van de basisrentevoet.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

>> VLAIO website Overbruggingskrediet 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  28 november 2022

  O.a. wijzigingsbesluit kmo-portefeuille: invoering van thema’s en een kwaliteitskamer en convenant Flanders District of Creativity vzw 2023-2027.

 • Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  25 november 2022

  De Vlaamse Regering heeft de hervorming van de kmo-portefeuille  definitief goedgekeurd. Het instrument wordt ten eerste inhoudelijk gerichter ingezet, door het toepassingsgebied te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst toekomstgerichte thema’s. Ten tweede wordt een kwaliteitskamer ingericht om de controle op de conformiteit en de kwaliteit van de gesubsidieerde dienstverlening te versterken. De hervorming treedt in januari ’23 in werking.

 • Wij zoeken twee allround communicatiedeskundigen

  25 november 2022

  Wij zijn op zoek naar twee allround communicatiedeskundigen die de communicatieprojecten die op stapel staan n.a.v. het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie mee tot een goed einde kunnen brengen. Solliciteren kan t.e.m. 6 december

 • 18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  25 november 2022

  De Vlaamse regering geeft 18,4 miljoen euro steun aan 22 circulaire projecten. Die projecten richten zich onder meer op minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

 • EU-nieuws deze week | 21 - 25 november '22

  25 november 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.