Vlaamse Regering past crisismaatregelen aan

Gepubliceerd op 02 mei 2011

Op initiatief van Vlaams minister-president Kris PEETERS heeft de Vlaamse Regering beslist een permanent karakter te verlenen aan de versoepelingen voor gewone waarborgen, die eerder ingevoerd waren bij urgentiebesluit tijdens de financiële en economische crisis. Anderzijds wordt de tijdelijke regeling voor waarborgen voor overbruggingskredieten stopgezet op 30 juni 2011, nu de financiële en economische crisis grotendeels achter de rug is en het herstel zich doorzet.

De ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) verstrekt waarborgen aan financiële instellingen. Dat laat hen toe om meer financiering aan te bieden aan ondernemingen en dat tegen aantrekkelijker voorwaarden. In het licht van de crisis werd het toepassingsgebied van de generieke Waarborgregeling versoepeld en verruimd. De crisismaatregelen werden opgenomen in drie urgentiebesluiten. Die aanpassingen hebben hun nut duidelijk bewezen om de gevolgen van de crisis op de financiële markten op te vangen.

Versoepeling zorgde mede voor grote toename waarborgen

Vergeleken met 2008, is het gebruik van de Waarborgregeling meer dan verdubbeld (tot 203.048.528 euro in 2009 en 215.479.653 euro in 2010). Het aantal gewaarborgde dossiers groeide fors van 705 dossiers in 2008 tot 1.495 dossiers in 2009 en 1.668 in 2010. Dankzij die waarborg konden ondernemers bankkredieten krijgen die investeringen mogelijk maakten. Dat betekent dat voor elke euro waarborg meer dan 2,2 euro investeringen worden gerealiseerd. Dat wijst op de aanzienlijke hefboomwerking van de generieke Waarborgregeling.

Met haar beslissing wenst de Vlaamse Regering twee urgentiebesluiten te integreren in de Waarborgregeling en er aldus een permanent karakter aan te verlenen. Het derde urgentiebesluit is te beschouwen als een echte tijdelijke crisismaatregel en dient bijgevolg, nu de financiële en economische crisis grotendeels achter de rug is en het herstel zich doorzet, te worden afgeschaft.

Hieronder vindt u het volledige persbericht.
Persmededeling_Vlaamse Regering past crisismaatregelen aan

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.