Vlaamse Regering vernieuwt energie-overeenkomsten met ondernemingen

Gepubliceerd op 12 juli 2022

De Vlaamse overheid stimuleert al lange tijd ondernemingen om de energie-efficiëntie van hun processen te optimaliseren en zo veel mogelijk energie te besparen. Om nog meer ondernemingen aan te zetten om hieraan aandacht te besteden, gaan enkele nieuwe maatregelen van start.

Nieuwe energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) omwille van voorgaand succes

Eind december 2022 lopen de huidige energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) af die in 2015 werden opgestart. Deze EBO’s zijn een vrijwillige samenwerking tussen de Vlaamse overheid en energie-intensieve ondernemingen met een industriële activiteit, waarbij de deelnemende ondernemingen zich engageren om bijkomende inspanningen te leveren ten opzichte van wat wettelijk verplicht is op het vlak van energie-efficiëntie om zo de energie-efficiëntie van hun onderneming te verhogen.

De energiebeleidsovereenkomsten vormen zo al jaren het speerpunt van het Vlaams industrieel energiebeleid én maakten dat Vlaanderen het enige gewest is van ons land dat de energiebesparingsdoelen halen.

De doelgroep van de EBO’s wordt dan nu ook uitgebreid naar alle energie-intensieve ondernemingen.

Versterkte wetgeving

Om nog meer ondernemingen aan te zetten om energie te besparen, komt er nu ook een specifieke energiewetgeving voor niet energie-intensieve ondernemingen.

Concreet moeten niet energie-intensieve ondernemingen een energieaudit laten opmaken die hen een duidelijk inzicht geeft in de concrete energiebesparende maatregelen die kunnen worden gerealiseerd in de onderneming. De rendabele maatregelen (IRR groter dan 13%) moeten vervolgens verplicht worden uitgevoerd binnen een periode van 4 jaar.

Daarnaast moeten kmo’s met een energiegebruik tussen 5,6 en 13,9 GWh een globale energiebalans opstellen waarin zowel het energiegebruiksprofiel als de energiestromen van de onderneming in kaart worden gebracht. Ook moet deze groep ondernemingen een reeks no-regret maatregelen uitvoeren om de energie-efficiëntie van hun onderneming verder op te drijven.

Nieuwe regeling voor compensatie indirecte emissiekosten

De compensatie voor indirecte emissiekosten compenseert de hoge Europese CO₂-kosten van de elektriciteitsintensieve industrie. Deze regeling zorgt ervoor dat onze bedrijven competitief kunnen blijven op de wereldmarkt en geen concurrentieel nadeel ondervinden met bedrijven buiten de EU die minder klimaatvriendelijk produceren.

De Vlaamse Regering hervormt deze maatregel; minder bedrijven komen in aanmerking en het steunbedrag wordt strikter berekend. Daarnaast zullen bedrijven ook moeten aantonen hoe ze evolueren naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

Dit kan je ook interesseren

23 maart 2023

Europese Raad: focus op concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen

Donderdag kwamen de Europese staats- en regeringsleiders samen in Brussel voor de Europese Raad. Op de agenda: het Europese concurrentievermogen, het klimaat, de situatie in Oekraïne en migratie.
16 maart 2023

Net-Zero Industry Act: Europese Commissie presenteert ambitieus plan voor groene technologieën

De Net-Zero Industry Act moet ervoor zorgen dat Europa tegen 2030 minstens 40 procent van de groene technologie kan produceren die het nodig heeft om de klimaattransitie te realiseren. Dit moet het mogelijk maken om het Europese continent naar net-zero uitstoot te krijgen tegen 2050.
09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.