Vlaamse universiteiten: lichte stijging voltijdse arbeidsplaatsen (VLIR)

Gepubliceerd op 10 december 2015

Algemeen

Om inzicht te geven in de opbouw en evolutie van hun personeelsbestand, publiceert de VLIR naar jaarlijkse gewoonte haar rapport met cijfers over het personeel aan de Vlaamse universiteiten.

De jaarlijkse personeelsstatistieken geven o.a. de kans om na te gaan welke impact beleidsmaatregelen hebben op het personeelsbestand en hoe de genderverhoudingen evolueren binnen de universiteiten.

Deze cijfers worden door het departement EWI ook gebruikt om het O&O-personeel aan de Vlaamse universiteiten te berekenen.

Lichte stijging

Samen zorgen de vijf Vlaamse universiteiten voor 25 003 voltijdse arbeidsplaatsen. Dit is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar.

De personeelsstijging heeft voornamelijk betrekking op het wetenschappelijk personeel buiten de werkingsuitkeringen. Dit zijn hoofdzakelijk privé -en overheidsmiddelen die op competitieve wijze worden verworven om aan onderzoek te kunnen doen.

Deze stijgen van 10.929 voltijdse eenheden in 2014 naar 11.138 in 2015. (zie hieronder).

Bron: Effectief van het wetenschappelijk personeel buiten de werkingsuitkeringen (VLIR-rapport p. 125)

Grafiek van het effectief van wetenschappelijk personeel buiten de werkingsuitkeringen

(Bron: VLIR - nieuwsbrief)

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.