Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Gepubliceerd op 13 november 2018

Een rits Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs (wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde) te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren.

Voka, Agoria, Comeos, essenscia, Fedustria, Fevia en Confederatie Bouw stellen vast dat Vlaanderen nu nog Europese middelmaat is wat de uitstroom van studenten met een STEM-diploma betreft.

"We moeten een inhaalbeweging inzetten om tegen 2030 bij de top aan te sluiten", zeggen de organisaties in een "STEM-manifest" dat ze maandag hebben voorgesteld.

De werkgevers willen daarvoor ook zelf hun steentje bijdragen. Zo beloven ze input over de "industrie 4.0" voor een sensibilisering van ouders, leraren en CLB's rond studiekeuzebegeleiding.

Maar de werkgevers willen ook met extra middelen over de brug komen. Ze zullen STEM-academies "financieel of organisatorisch ondersteunen" en opleidingsinfrastructuur voor leraren "ter beschikking stellen of financieren".

Waar de middelen voor die ondersteuning vandaan zullen komen en hoeveel geld de werkgevers op tafel leggen, is evenwel nog onduidelijk.

"We gaan een engagement aan. Hoeveel geld en van waar het moet komen, is nog niet uitgemaakt", zegt Voka-woordvoerder Peter De Brabandere.

(Bron: Belga)

Het STEM-manifest kan onderaan de pagina gedownload worden.

PB Voka "Vlaamse werkgevers overhandigen #STEM-manifest" Met dit STEM-manifest willen ze de kwaliteit en instroom in het STEM-#onderwijs versterken. Lees het #persbericht hier: https://t.co/1clIb0pEVI pic.twitter.com/Gcd3ZCaKdB

— Voka - Vlaams netwerk van ondernemingen (@vokavzw) 12 november 2018

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.