Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Filter items
Nieuws
13 november 2018

Een rits Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs (wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde) te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren.

Voka, Agoria, Comeos, essenscia, Fedustria, Fevia en Confederatie Bouw stellen vast dat Vlaanderen nu nog Europese middelmaat is wat de uitstroom van studenten met een STEM-diploma betreft.

"We moeten een inhaalbeweging inzetten om tegen 2030 bij de top aan te sluiten", zeggen de organisaties in een "STEM-manifest" dat ze maandag hebben voorgesteld.

De werkgevers willen daarvoor ook zelf hun steentje bijdragen. Zo beloven ze input over de "industrie 4.0" voor een sensibilisering van ouders, leraren en CLB's rond studiekeuzebegeleiding.

Maar de werkgevers willen ook met extra middelen over de brug komen. Ze zullen STEM-academies "financieel of organisatorisch ondersteunen" en opleidingsinfrastructuur voor leraren "ter beschikking stellen of financieren".

Waar de middelen voor die ondersteuning vandaan zullen komen en hoeveel geld de werkgevers op tafel leggen, is evenwel nog onduidelijk.

"We gaan een engagement aan. Hoeveel geld en van waar het moet komen, is nog niet uitgemaakt", zegt Voka-woordvoerder Peter De Brabandere.

(Bron: Belga)

Het STEM-manifest kan onderaan de pagina gedownload worden.

BijlageGrootte
STEM-manifest301.67 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 24

  18 juni 2021

  O.a. aanvragen octrooien, projecten circulaire economie en sneltests in Vlaamse bedrijven.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juni 2021)

  17 juni 2021

  O.a. productie van groene waterstof in Vlaanderen en mededeling van de Europese Commissie over haar mondiale aanpak van onderzoek en innovatie.

 • Europees Commissaris Thierry Breton bezoekt Leuvense onderzoekscentrum imec

  11 juni 2021

  De Europese halfgeleideralliantie zou "binnen enkele weken" een feit zijn. Dat heeft Europees Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton tijdens een bezoek aan het Leuvense onderzoekscentrum imec gezegd. De alliantie tussen lidstaten, bedrijven en kennisinstellingen moet zorgen voor een verhoogde productie van halfgeleiders in Europa. Halfgeleiders zijn onmisbaar voor het produceren van chips.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 23

  11 juni 2021

  O.a. Industrieforum, Gigarant en bestrijding leegstand in steden.

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 juni 2021

  11 juni 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.