'Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen' (Septemberverklaring)

Filter items
Nieuws
27 september 2021

"Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologieën van de vijfde industriële revolutie grootse dingen kunnen doen, niet alleen op het vlak van klimaat, maar ook om ons efficiënter te verplaatsen, om onze zorg nog straffer te maken, armoede te bestrijden, misbruiken aan te pakken, ons onderwijs nog beter te maken." 

Dat verklaarde Minister-president Jambon tijdens de Septemberverklaring in het Vlaams parlement.

"Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen, dat is een ambitie die ik graag met u wil delen."

(De volledige Septemberverklaring is onderaan deze pagina te herbekijken en hier na te lezen.) 

 

 

Uit de Septemberverklaring (EWI-gerelateerde items)

Dames en heren volksvertegenwoordigers, welzijn wordt gebouwd op welvaart, hoe je ’t ook draait of keert. Onze economie is daarvan de motor. En ja – het gaat goed met onze economie. Dit jaar zal de Vlaamse economie groeien met maar liefst 5,7 procent en stilaan weer het niveau bereiken van vóór corona. Dat is redelijk straf, als je bedenkt dat we vorig jaar nog een krimp van 6,1 procent noteerden. Volgend jaar zou de economie verder groeien met maar liefst 2,8 procent.

Onze export boomt; in de eerste helft van dit jaar hebben we 8,5 procent meer geëxporteerd dan in de eerste helft van 2019! Het consumenten- en het ondernemersvertrouwen staan op een historisch hoog niveau. En als kers op de taart: voor het eerst in onze geschiedenis besteden we meer dan 3 procent van ons bbp aan onderzoek en ontwikkeling. Een magische grens is daarmee overschreden. Daarmee komt Vlaanderen in de absolute wereldtop, als het gaat over innovatie. Dat is verbluffend. Het betekent dat nog meer internationale bedrijven hun tenten in Vlaanderen zullen opslaan.

Toch ben ik ongelooflijk fier dat we erin geslaagd zijn om onze gezonde bedrijven, verenigingen en instellingen door de crisis te halen. Dat heeft ons veel geld gekost aan premies en aan beschermingsmechanismen. Maar we hebben het toch maar gedaan, en met veel succes. Zo beschermend als we waren, zo streng zullen we nog zijn op de controles. Sommige bedrijven zullen ongetwijfeld nog tanden bij moeten steken om weer even fit te worden als vóór de pandemie. Maar globaal genomen hebben we genoeg economische power in huis om de wereld te verbazen.

Collega’s, een jaar geleden heeft deze Vlaamse Regering het meest ambitieuze relanceplan ooit in de steigers gezet. Met 4,3 miljard euro kan Vlaanderen zich uit de crisis en naar de top investeren. We hebben van in het begin de ambitie gehad om die investeringen zo snel mogelijk te injecteren in onze reële economie, in onze gemeenschap, in elke Vlaming. Binnen de vijf jaar moet al dat geld zijn weg hebben gevonden in onze samenleving, zodat de effecten van deze gigantische investering in het Vlaanderen van morgen zichtbaar worden.

Vorige woensdag hebben we nog samengezeten met de experts die ons plan Vlaamse Veerkracht begeleiden en opvolgen. Zo goed als al onze projecten zitten op koers. Ik wil toch even zeggen dat de experts van onze relancecomités Vlaanderen expliciet feliciteren met de uitrol en de aanpak van die wederopbouw. Ja, collega’s in de Vlaamse Regering, daar mogen wij fier op zijn.

>> Bekijk hier de resultaten van de tweede meting van Vlaamse Veerkracht

We hebben in Vlaanderen de hersenen en de bedrijven om klimaatoplossingen te ontwikkelen die de wereld veroveren. We moeten daar top in worden.

De balans tussen mens en natuur moet beter, en Vlaanderen heeft daarin een belangrijke rol te spelen! Het klimaat warmt op maar we weten dat we dat kunnen beperken, onder meer door te innoveren. Vlaanderen heeft alles in zich om zich op het internationale toneel te tonen als bedenker van oplossingen. Ja, ook als het gaat over het klimaat. Dat is de reden waarom de Vlaamse Regering honderden miljoenen euro’s investeert in klimaatadaptatie om straks bestand te zijn tegen de extremen, tegen te veel en tegen te weinig nat, met meer open ruimte dan ooit, meer groen, meer bos, meer natuur, meer biodiversiteit en meer duurzame landbouw.

Vlaanderen heeft de capaciteit om veel méér bij te dragen aan de beperking van de CO2-uitstoot in de hele wereld, beste mensen. Wij kunnen dat omdat we een hotspot zijn van innovatie, van knowhow, van clean tech en van hightech. We moeten die technologie hier verder ontwikkelen en exporteren zodat de héle wereld daarvan kan meegenieten.

Dames en heren, Vlaanderen moet en zal een voortrekker zijn op de weg naar een schonere omgeving en minder klimaatopwarming. Ook ik zal zelf ondernemingen overtuigen om de nodige investeringen te doen. De Vlaamse Regering zal hen daarin steunen.

Dames en heren, Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen, dat is een ambitie die ik graag met u wil delen. Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologieën van de vijfde industriële revolutie grootse dingen kunnen doen, niet alleen op het vlak van klimaat, maar ook om ons efficiënter te verplaatsen, om onze zorg nog straffer te maken, armoede te bestrijden, misbruiken aan te pakken, ons onderwijs nog beter te maken. Kortom, om het leven van en het samenleven onder mensen te verbeteren.

De volgende maanden zal ik daarover gesprekken voeren met alle mogelijke partners in onze samenleving. Vlaanderen verwierf op het einde van de vorige eeuw internationale roem met Flanders Technology International. Zo een krachttoer moet ons opnieuw lukken!

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 december 2021)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 december 2021)

  2 december 2021

  O.a. Vraag om uitleg over de intentieovereenkomst tussen Telenet en Fluvius over de realisatie van het 'datanetwerk van de toekomst' en STEM-agenda 2030

 • Vlamingen blijven tijdens crisis vertrouwen in de wetenschap, maar communicatie kan beter

  Vlamingen blijven tijdens crisis vertrouwen in de wetenschap, maar communicatie kan beter

  27 november 2021

  Het vertrouwen van de Vlamingen in de wetenschap blijft stabiel tijdens de coronacrisis.  Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer van 2021. Zowat 7 op de 10 Vlamingen heeft expliciet vertrouwen in de wetenschap.  De helft van de Vlamingen zegt vertrouwen te hebben in wat wetenschappers vertellen. Daar zien we zelfs een lichte stijging tegenover vorig jaar.

 • Ministers bereiken akkoord voor blauwdruk goed functionerende vernieuwde Europese Onderzoeksruimte

  27 november 2021

  Op 25 en 26 november vond de Raad Concurrentievermogen plaats, voorgezeten door het Sloveens Voorzitterschap. De Europese Commissie werd tijdens de Raad Industrie en Interne Markt op 25 november vertegenwoordigd door EU-Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en op 26 november door EU-Commissaris voor Onderzoek en Innovatie Mariya Gabriel. Conform het rotatiesysteem vastgelegd in het Samenwerkingsakkoord tussen de deelstaten, vertegenwoordigt Vlaanderen vanaf 1 juli België tijdens de Raad Onderzoek. Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Belgisch woordvoerder voor de industrie-dossiers.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 november 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 november 2021)

  26 november 2021

  O.a. Vlaamse internationale beurzenprogramma topstudenten, Vlaams Datanutsbedrijf, zelfbeheerde identiteit en Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV. 

 • EU-nieuws deze week | 22 - 26 november 2021

  26 november 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.