'Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen' (Septemberverklaring)

Gepubliceerd op 27 september 2021

"Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologieën van de vijfde industriële revolutie grootse dingen kunnen doen, niet alleen op het vlak van klimaat, maar ook om ons efficiënter te verplaatsen, om onze zorg nog straffer te maken, armoede te bestrijden, misbruiken aan te pakken, ons onderwijs nog beter te maken." 

Dat verklaarde Minister-president Jambon tijdens de Septemberverklaring in het Vlaams parlement.

"Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen, dat is een ambitie die ik graag met u wil delen."

(De volledige Septemberverklaring is onderaan deze pagina te herbekijken en hier na te lezen.) 

Uit de Septemberverklaring (EWI-gerelateerde items)

Dames en heren volksvertegenwoordigers, welzijn wordt gebouwd op welvaart, hoe je ’t ook draait of keert. Onze economie is daarvan de motor. En ja – het gaat goed met onze economie. Dit jaar zal de Vlaamse economie groeien met maar liefst 5,7 procent en stilaan weer het niveau bereiken van vóór corona. Dat is redelijk straf, als je bedenkt dat we vorig jaar nog een krimp van 6,1 procent noteerden. Volgend jaar zou de economie verder groeien met maar liefst 2,8 procent.

Onze export boomt; in de eerste helft van dit jaar hebben we 8,5 procent meer geëxporteerd dan in de eerste helft van 2019! Het consumenten- en het ondernemersvertrouwen staan op een historisch hoog niveau. En als kers op de taart: voor het eerst in onze geschiedenis besteden we meer dan 3 procent van ons bbp aan onderzoek en ontwikkeling. Een magische grens is daarmee overschreden. Daarmee komt Vlaanderen in de absolute wereldtop, als het gaat over innovatie. Dat is verbluffend. Het betekent dat nog meer internationale bedrijven hun tenten in Vlaanderen zullen opslaan.

Toch ben ik ongelooflijk fier dat we erin geslaagd zijn om onze gezonde bedrijven, verenigingen en instellingen door de crisis te halen. Dat heeft ons veel geld gekost aan premies en aan beschermingsmechanismen. Maar we hebben het toch maar gedaan, en met veel succes. Zo beschermend als we waren, zo streng zullen we nog zijn op de controles. Sommige bedrijven zullen ongetwijfeld nog tanden bij moeten steken om weer even fit te worden als vóór de pandemie. Maar globaal genomen hebben we genoeg economische power in huis om de wereld te verbazen.

Collega’s, een jaar geleden heeft deze Vlaamse Regering het meest ambitieuze relanceplan ooit in de steigers gezet. Met 4,3 miljard euro kan Vlaanderen zich uit de crisis en naar de top investeren. We hebben van in het begin de ambitie gehad om die investeringen zo snel mogelijk te injecteren in onze reële economie, in onze gemeenschap, in elke Vlaming. Binnen de vijf jaar moet al dat geld zijn weg hebben gevonden in onze samenleving, zodat de effecten van deze gigantische investering in het Vlaanderen van morgen zichtbaar worden.

Vorige woensdag hebben we nog samengezeten met de experts die ons plan Vlaamse Veerkracht begeleiden en opvolgen. Zo goed als al onze projecten zitten op koers. Ik wil toch even zeggen dat de experts van onze relancecomités Vlaanderen expliciet feliciteren met de uitrol en de aanpak van die wederopbouw. Ja, collega’s in de Vlaamse Regering, daar mogen wij fier op zijn.

>> Bekijk hier de resultaten van de tweede meting van Vlaamse Veerkracht

We hebben in Vlaanderen de hersenen en de bedrijven om klimaatoplossingen te ontwikkelen die de wereld veroveren. We moeten daar top in worden.

De balans tussen mens en natuur moet beter, en Vlaanderen heeft daarin een belangrijke rol te spelen! Het klimaat warmt op maar we weten dat we dat kunnen beperken, onder meer door te innoveren. Vlaanderen heeft alles in zich om zich op het internationale toneel te tonen als bedenker van oplossingen. Ja, ook als het gaat over het klimaat. Dat is de reden waarom de Vlaamse Regering honderden miljoenen euro’s investeert in klimaatadaptatie om straks bestand te zijn tegen de extremen, tegen te veel en tegen te weinig nat, met meer open ruimte dan ooit, meer groen, meer bos, meer natuur, meer biodiversiteit en meer duurzame landbouw.

Vlaanderen heeft de capaciteit om veel méér bij te dragen aan de beperking van de CO2-uitstoot in de hele wereld, beste mensen. Wij kunnen dat omdat we een hotspot zijn van innovatie, van knowhow, van clean tech en van hightech. We moeten die technologie hier verder ontwikkelen en exporteren zodat de héle wereld daarvan kan meegenieten.

Dames en heren, Vlaanderen moet en zal een voortrekker zijn op de weg naar een schonere omgeving en minder klimaatopwarming. Ook ik zal zelf ondernemingen overtuigen om de nodige investeringen te doen. De Vlaamse Regering zal hen daarin steunen.

Dames en heren, Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen, dat is een ambitie die ik graag met u wil delen. Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologieën van de vijfde industriële revolutie grootse dingen kunnen doen, niet alleen op het vlak van klimaat, maar ook om ons efficiënter te verplaatsen, om onze zorg nog straffer te maken, armoede te bestrijden, misbruiken aan te pakken, ons onderwijs nog beter te maken. Kortom, om het leven van en het samenleven onder mensen te verbeteren.

De volgende maanden zal ik daarover gesprekken voeren met alle mogelijke partners in onze samenleving. Vlaanderen verwierf op het einde van de vorige eeuw internationale roem met Flanders Technology International. Zo een krachttoer moet ons opnieuw lukken!

Dit kan je ook interesseren

25 september 2023

Septemberverklaring: 'Een krachtig industriebeleid is en blijft topprioriteit voor Vlaanderen.'

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft vandaag zijn laatste Septemberverklaring van deze legislatuur afgelegd. We geven een overzicht van de verschillende EWI-gerelateerde items uit de Septemberverklaring.
29 september 2022

Septemberverklaring: 'Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst'

Minister-president Jambon presenteerde vandaag in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring. "Via Flanders Technology & Innovation (FTI) gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken."
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.