Vlaanderen en China versterken samenwerking op vlak van onderzoek en innovatie

Filter items
Nieuws
30 maart 2017

Versterkte samenwerking

Op de eerste ‘Belgium-China Innovation Dialogue’ ondertekende het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid een ‘Memorandum of Understanding’ met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De intentieverklaring moet leiden tot een versterkte samenwerking op het vlak van onderzoek en innovatie.

Op deze innovation dialogue vertoonden onze universiteiten en strategische onderzoekscentra (imec, VITO en Flanders Make) bijzondere interesse in een versterkte samenwerking met China.

Maar ook bedrijven en bedrijfsorganisaties zoals Flanders Food, essenscia, Barco, Janssen Pharmaceutica, Siemens, Agoria, SIM, Agfa en natuurlijk ook de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel tekenden present.    

Ontwikkelingspad

In augustus 2016 heeft China met haar ‘13th Science, Technology and Innovation Five Year New Plan 2016-2020’ volop gekozen voor een innovatiegedreven economisch ontwikkelingspad.

Momenteel besteedt China ongeveer 2% van het bbp aan R&D. Tegen 2020 zal dit oplopen tot 2,5% van het bbp, ongeveer equivalent aan het Belgische cijfer. Die enorme budgetten worden vooral ingezet op toegepast onderzoek. Dit biedt voor Vlaanderen enorme opportuniteiten voor versterkte samenwerking in wetenschapsdomeinen zoals digitale technologie, smart manufacturing, levenswetenschappen, aardobservatie, lucht- en ruimtevaart, …  

Departement EWI

Het Chinese ministerie van Wetenschap en Innovatie heeft reeds samenwerkingen met Belspo op het federale niveau, met WBI (Wallonië -Brussel-Internationaal) en FNRS (Franstalige FWO) in Wallonië/Franse Gemeenschap en met het FWO en het Departement EWI in Vlaanderen.

Vandaag werden drie nieuwe ‘Memories of Understanding’ ondertekend: met WBI, imec en het Departement EWI.

In uitvoering van het ‘Memory of Understanding’ zal het Departement EWI in de volgende maanden met haar Chinese evenknie samenwerkingsopportuniteiten onderzoeken en uitwerken met de bedoeling daarna tot een samenwerkingsakkoord te komen.

 

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Spyns

Afdeling Strategie en Coördinatie
Beleidsmedewerker
02 553 00 46