Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen intensiveren wederzijdse contacten

Gepubliceerd op 28 november 2016

Maandag 28 november vond in Düsseldorf een gezamenlijke vergadering plaats tussen de top van de Vlaamse administratie en die van Noordrijn-Westfalen. Dit in opvolging van de gezamenlijke Vlaanderen / Noordrijn-Westfalen regeringszitting van 8 december 2015, onder leiding van minister-presidenten Geert Bourgeois en Hannelore Kraft. Beide delegaties engageerden zich om de wederzijdse contacten te intensiveren, in het belang van hun ondernemingen en kennisinstellingen.

Intense economische interacties

Noordrijn-Westfalen is met 17 miljoen inwoners een van de belangrijkste Duitse deelstaten en vooral een industriële motor van Duitsland. De economische interacties tussen het Ruhrgebied (Keulen, Aken, ...) en de Vlaamse economie zijn intens.

Tijdens de vergadering werd onder meer van gedachten gewisseld over de respectievelijke digitaliseringsstrategieën van beide deelstaten.

Industrie 4.0

Voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie lichtte secretaris-generaal Johan Hanssens de Visienota 2050 van de Vlaamse Regering toe. Met speciale focus op het transitiespoor "Industrie 4.0".  Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen staan immers voor dezelfde uitdaging via "industrie 4.0" een industriële renaissance te stimuleren.

Vanuit Vlaanderen werd in dit licht de cruciale rol van de strategische onderzoekscentra imec (hard-en software), VITO (energie/materialen) en Flanders Make (maakindustrie) belicht.

Ook werd het door Agoria-Sirris in Vlaanderen ontwikkelde concept van 'Factory of the Future 4.0'  naar voor geschoven als een 'best practice'.

Daarnaast werd overlegd over de trilaterale Chemiestrategie die tussen Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen in voorbereiding is.

Beide delegaties engageerden zich om de wederzijdse contacten te intensiveren, in het belang van hun ondernemingen en kennisinstellingen.

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.