Vlaanderen heeft vier nieuwe "Fabrieken van de Toekomst"

Gepubliceerd op 07 februari 2018

Fabriek van de Toekomst Sinds 2015 reikt Made Different jaarlijks ‘Factories of the Future’-awards uit aan een aantal transformerende bedrijven. Zie hier voor de lijst van alle winnaars sinds 2015

De bedrijven Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake hebben dinsdag het label "Fabriek van de Toekomst" ontvangen van technologiefederatie Agoria Vlaanderen.

> Bekijk hier de video's van Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake

In totaal telt Vlaanderen nu 20 Fabrieken van de Toekomst. Bedrijven kunnen het label krijgen als ze bewijzen dat ze toekomstgerichte productiebedrijven zijn die "op een coherente en intelligente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan".

"Made Different"

Fabrieken van de Toekomst zijn de beste deelnemers van het actieprogramma "Made Different". Ze moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

De labels werden dinsdagavond uitgereikt tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards in Antwerpen. Agoria stelt dat Nederland sinds dit jaar het concept heeft overgenomen en ook andere Europese landen aan een soortgelijk initiatief werken.

140 miljoen euro

De vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer 140 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 25 procent.

"Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid hoeven te gaan, wel integendeel", zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris, het technologiecentrum voor de technologische industrie, en hoofd van het expertisecentrum Innovatie bij Agoria.

Agoria roept de Vlaamse regering op om nog meer middelen vrij te maken voor innovatie, bijvoorbeeld voor bijkomende grote proeftuinen en het ondersteunen van transformatietrajecten in bedrijven.

(Bron: Belga)

Factories of The Future

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.