Vlaanderen hervormt overbruggingslening naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Filter items
Nieuws
13 juni 2022

Sinds 28 februari 2022 is de overbruggingslening beschikbaar bij VLAIO en PMV om ondernemingen getroffen door Covid-19 liquiditeitssteun te kunnen aanbieden. Het gaat om leningen aan een zeer gunstige interestvoet (€200.000 en €400.000 aan een rentevoet van 1%.)

Tot 15 juni 2022 kunnen bedrijven hiertoe een aanvraag indienen via een online tool op de website van VLAIO.

Dat KMO’s dit instrument belangrijk vinden, bewijzen de cijfers op 8 juni dit jaar:

 • Er waren 815 goedgekeurde leningen voor een bedrag van 81,5 miljoen euro;
 • Er waren 162 dossiers in behandeling voor een totaal bedrag van iets meer dan 13 miljoen euro

Verlenging

Op voorstel van minister van Economie Jo Brouns breidt de Vlaamse Regering deze overbruggingslening nu uit in het kader van de oorlog in Oekraïne. Zo kunnen onze ondernemers hun facturen blijven betalen en hun investeringen op peil houden in deze onzekere tijden.

Reeds op 25 maart verdubbelde de Vlaamse Regering het beschikbare budget van €100 naar €200 miljoen en nu wordt de overbruggingslening bij de Europese Commissie aangemeld om de looptijd van deze maatregel te verlengen tot 15 december 2022.

De interestvoet wordt ook voor de komende periode op een bijzonder voordelige 1,5% bepaald.

KMO’s die een aanvraag indienen, moeten kunnen aantonen wat de link is tussen de lening en de oorlog in Oekraïne, zoals sterk gestegen elektriciteitskosten.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

>> Naar de website van VLAIO

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Bevraging: onderzoeksfinanciering in Vlaanderen en onderzoekscarrière

  Geef uw mening over het Vlaamse onderzoeksbeleid

  27 juni 2022

  Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan een enquête die kadert in een bredere systeemevaluatie met betrekking tot aspecten van het Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid (W&I-beleid). In deze enquête polsen we naar de ervaringen en de mening van onderzoekers en voormalige onderzoekers over onder meer de financiering van onderzoek en de onderzoeksloopbaan.

 • Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

  Vlaanderen keurt kader goed voor buitenlandse investeringen vanuit niet-EU-lidstaten

  26 juni 2022

  Om zich te beschermen tegen investeringen vanuit niet-EU-lidstaten die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde en de Vlaamse strategische belangen, keurde de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet tot instemming met een interfederaal samenwerkingsakkoord om een screeningsmechanisme uit te bouwen, principieel goed.

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 juni 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 juni 2022)

  24 juni 2022

  O.a. screeningmechanisme buitenlandse directe investeringen en hinderpremie openbare werken.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)