Vlaanderen hervormt overbruggingslening naar aanleiding van oorlog in Oekraïne

Gepubliceerd op 13 juni 2022

Sinds 28 februari 2022 is de overbruggingslening beschikbaar bij VLAIO en PMV om ondernemingen getroffen door Covid-19 liquiditeitssteun te kunnen aanbieden. Het gaat om leningen aan een zeer gunstige interestvoet (€200.000 en €400.000 aan een rentevoet van 1%.)

Tot 15 juni 2022 kunnen bedrijven hiertoe een aanvraag indienen via een online tool op de website van VLAIO.

Dat KMO’s dit instrument belangrijk vinden, bewijzen de cijfers op 8 juni dit jaar:

  • Er waren 815 goedgekeurde leningen voor een bedrag van 81,5 miljoen euro;
  • Er waren 162 dossiers in behandeling voor een totaal bedrag van iets meer dan 13 miljoen euro

Verlenging

Op voorstel van minister van Economie Jo Brouns breidt de Vlaamse Regering deze overbruggingslening nu uit in het kader van de oorlog in Oekraïne. Zo kunnen onze ondernemers hun facturen blijven betalen en hun investeringen op peil houden in deze onzekere tijden.

Reeds op 25 maart verdubbelde de Vlaamse Regering het beschikbare budget van €100 naar €200 miljoen en nu wordt de overbruggingslening bij de Europese Commissie aangemeld om de looptijd van deze maatregel te verlengen tot 15 december 2022.

De interestvoet wordt ook voor de komende periode op een bijzonder voordelige 1,5% bepaald.

KMO’s die een aanvraag indienen, moeten kunnen aantonen wat de link is tussen de lening en de oorlog in Oekraïne, zoals sterk gestegen elektriciteitskosten.

>> Naar de website van VLAIO

Dit kan je ook interesseren

09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.
27 januari 2023

Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.
13 januari 2023

Vlaanderen verlengt aanvraagperiode voor energiesteun

Bedrijven die daarbij worden door de Oekraïnecrisis, kunnen steun krijgen om het hoofd boven water te houden en de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Voorafgaand aan een bredere evaluatie, verlengt de Vlaamse Regering alvast de aanvraagperiode voor de energiesteun tot 31 januari.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.