Vlaanderen investeert in waterscan voor kmo’s en nieuwe reeks waterbesparende maatregelen

Gepubliceerd op 18 augustus 2022

De droogte is deze weken actueler dan ooit. Daarom organiseert de Vlaamse overheid gratis waterscans voor kmo’s om hen te sensibiliseren en te ondersteunen in waterbesparende maatregelen. Daarnaast worden via VLAIO een tweede reeks ‘Blue Deal waterbesparende investeringen’ gesteund.

Gratis waterscan

De oproepen van de ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’ maakten duidelijk dat bedrijven via heel wat verschillende manieren water kunnen besparen. Soms hebben ondernemingen echter niet de tijd of de technische kennis om hun watergebruik in kaart te brengen en mogelijke waterbesparende maatregelen te identificeren.

Rond het einde van 2022 kunnen alle kmo’s die wettelijk niet verplicht zijn om een waterscan te laten uitvoeren en jaarlijks minstens 500 m3 water verbruiken gratis aanspraak maken op zo’n waterscan. Een deskundige van één van de geselecteerde studiebureaus zal langskomen in de onderneming om een zicht te krijgen op de waterhuishouding. Een drietal weken later zal de onderneming een rapport ontvangen met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen.

Blue Deal-projecten besparen 8.517 m3 per jaar

In deze context organiseerde VLAIO in 2022 een tweede oproep ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’. Deze oproep richtte zich tot kleine en middelgrote ondernemingen en stelde zich tot doel om leiding-, grond- of oppervlaktewater te besparen via een brede waaier aan maatregelen. In totaal konden 12 projecten gesteund worden, goed voor een totale investering van € 4,6 miljoen aan waterbesparende maatregelen. Na de analyse van de projecten door het Vlaams agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) wordt er aan de projecten een totaal steunbedrag van € 207.912 toegekend, en de rest voorzien de bedrijven zelf. Een greep uit de projecten:

  • hergebruik van proceswater via allerhande waterzuiveringstechnieken;
  • hemelwater opvangen en nuttig te gebruiken voor sanitaire toepassingen of voor bedrijfsprocessen;
  • investeringen om hemelwater beter te laten infiltreren in de bodem

In totaal vertegenwoordigen deze projecten een waterbesparingspotentieel van ruim 8.517 m3 per jaar. De levensduur van de meeste investeringen bedraagt doorgaans 15 à 30 jaar, wat de totale gerealiseerde waterbesparing over de volledige levensduur op zo’n 127.000 à 255.000 m3 water brengt.

>> Naar de website van VLAIO 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.