Vlaanderen lanceert langdurig investeringsprogramma voor CO2-neutraliteit

Gepubliceerd op 23 maart 2019

Moonshot

Vlaanderen gaat de komende twintig jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek die kunnen bijdragen aan CO2-neutraliteit tegen 2050. Dat heeft de Vlaams minister van Economie en Innovatie zaterdag bekendgemaakt in het Antwerpse Havenhuis, waar een rondetafelgesprek plaatsvond met bedrijfsleiders uit onder meer de chemische sector over carbon capture usage/storage projecten (CCS/U). De minister heeft het over een "moonshot", een ambitieuze investering om een grote technologische sprong voorwaarts te kunnen maken.

Klimaatverandering

De minister stelt dat CO2-neutraliteit een van de belangrijkste elementen is om de klimaatverandering tegen te gaan. Vlaanderen en met name de in Vlaanderen aanwezige industrie moet daarom volop inzetten op zowel het terugdringen van CO2-uitstoot, meer CO2-captatie en CO2-hergebruik. Doorbraken op dat vlak kunnen de deelnemende bedrijven bovendien een voortrekkersrol laten spelen op internationaal vlak, klinkt het.

"We gaan het klimaatprobleem niet oplossen door onze bedrijven kapot te belasten. Als we er echter voor kunnen zorgen dat het voor onze industrie zelf interessant wordt om mee te investeren in technologische oplossingen om over te schakelen naar milieuvriendelijke processen, winnen we er allemaal bij."

Catalisti

Het investeringsplan houdt in dat innovatieprojecten die kunnen aantonen dat ze voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot en/of meer CO2-captatie of -hergebruik kunnen zorgen, verder ondersteuning krijgen.

Speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen Catalisti krijgt een regisseursrol toebedeeld en ook chemische sectorfederatie essenscia vlaanderen zet mee haar schouders onder het plan. De initiatiefnemers verwachten echter ook dat sectoren als de bouw, transport en landbouw mee zullen volgen en meedenken.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.