Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector

Gepubliceerd op 30 september 2017

Onderling sterk verbonden Cover van de trilaterale strategie. De strategie kan onderaan deze pagina gedownload worden.

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan nauw samenwerken om de chemische industrie, die sterk aanwezig is in de betrokken regio’s, verder uit te bouwen. De drie partners lanceerden daarvoor een gezamenlijke strategie waarbij de lokale chemiesector de drijvende kracht moet worden in de transitie naar een duurzame wereldeconomie.

Met een tewerkstelling van meer dan 350.000 mensen en een gezamenlijke omzet van 180 miljard euro, goed voor 20% van de Europese chemiesector, is de chemische industrie in Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen de thuisbasis van een van de belangrijkste chemieclusters in de wereld.

De chemiebedrijven in deze drie regio’s zijn onderling sterk verbonden, leveren op die manier essentiële bouwstenen voor talrijke andere sectoren en bieden zo innovatieve oplossingen voor de globale economische en ecologische uitdagingen van vandaag en morgen.

Fundament voor jobs en welvaart

De doelstelling van de samenwerking bestaat erin om deze unieke chemiecluster in het hart van Europa aantrekkelijk te houden voor nieuwe investeringen als fundament voor jobs en welvaart.

Daarvoor wordt een trilaterale samenwerking opgezet tussen overheid, industrie en academische wereld in de drie regio’s.

Samen moeten ze werk maken van een succesvolle toekomst voor de chemiesector binnen een context van toenemende wereldwijde concurrentie en de transitie naar een duurzame samenleving. Daarvoor werden 21 prioriteiten vastgelegd in vier domeinen: Innovatie, Energie, Infrastructuur en Politiek Beleid.

Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)

‘Ook in een wereld van globalisering, digitalisering en verduurzaming blijft Vlaanderen voluit de kaart trekken van de industrie."

"Met deze samenwerking geven we een internationale dimensie aan de triple helix: overheden, kennisinstellingen én bedrijven die nu ook over de grenzen de krachten bundelen voor een toekomstbestendige chemische industrie in Vlaanderen en Europa.’

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen

“Deze gezamenlijke strategie is gegroeid vanuit een samenwerkingsverband dat in 2013 is opgestart tussen de chemiesectoren in Vlaanderen en Nederland. Het is een uitstekende zaak dat een belangrijke chemiespeler als Noordrijn-Westfalen zich nu mee engageert.

"Als sectorfederatie juichen we deze structurele langetermijnaanpak toe en kijken we uit naar een constructieve samenwerking met Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en overheidsdiensten zoals het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie."

“Er ligt een ambitieus plan op tafel met een flink aantal thematische prioriteiten. Nu komt het er op aan om dit studiewerk om te zetten in concrete acties en beleidsdaden. Vanuit de federatie willen we mee aan de kar trekken om belangrijke uitdagingen als energiekosten en logistieke infrastructuur en opportuniteiten als digitalisering, duurzame innovatie en circulaire economie gezamenlijk aan te pakken."

(Bron: "Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen ontwikkelen gezamenlijke strategie voor succesvolle toekomst chemiesector" - persbericht Essencia)

Trilaterale #Chemiestrategie zwischen NRW, Flandern und NL wurde gestern u.A. von @a_pinkwart vorgestellt.
➡️ https://t.co/BNwZRL2kUp pic.twitter.com/mvOQDsR2bl

— Landesvertretung NRW (@NRWinEU) 29 september 2017
Lieven Top
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.