Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

Gepubliceerd op 27 januari 2023

Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. De Vlaamse Regering bood hen daarbij een steunpakket binnen de contouren van het Europees Tijdelijke Crisiskader Oekraïne (TCF).

Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023. 

Minister Brouns: ‘Ook Europa heeft haar crisiskader reeds bijgesteld voor flexibelere energiesteun. Dit maakt het mogelijk om de steun breder beschikbaar te stellen. De energiesteun zal daarbij ook voor kleine ondernemingen toegankelijk worden gemaakt. ‘We willen iedereen - van de lokale bakker tot de buitenlandse productievestiging – ondersteunen. Werkgelegenheid en tewerkstelling veiligstellen is het beste middel om het inkomen van onze gezinnen te garanderen.’

Elke gezonde onderneming met minstens 7.500 euro aan uitgaven voor elektriciteit en gas in haar Vlaamse vestigingen in 2021 komt in aanmerking. Enkel prijsstijgingen in elektriciteit en gas die meer dan 50% hoger liggen dan de prijzen van 2021 komen daarbij in aanmerking om vergoed te worden. De onderneming moet daarnaast in het eerste kwartaal van 2023 een daling van haar brutowinst (EBITDA) van minstens 50% kennen. Van de minimale brutowinstdaling moeten de totale meerkosten aan gas en elektriciteit minstens 70% bedragen, oftewel 35% van de brutowinst voor de crisis.

Steun als hefboom voor innovatie

Om misbruik te vermijden, behoudt minister Brouns in enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo is elke onderneming die de steun ontvangt;

  • verplicht om minstens vijf jaar in Vlaanderen actief te blijven;
  • mag zij tot het einde van 2023 geen dividenden uitkeren;
  • mag zij niet meer dan 35% van het personeel op tijdelijke werkloosheid hebben geplaatst voor de periode waarvoor zij steun ontvangt;
  • en moet elke onderneming met een hoog energieverbruik een energiebeleidsovereenkomst ondertekenen, waardoor zij zich ertoe verbindt haar energieverbruik te reduceren, bijvoorbeeld door procesaanpassingen of innovatieve renovaties.

Dit kan je ook interesseren

09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.
13 januari 2023

Vlaanderen verlengt aanvraagperiode voor energiesteun

Bedrijven die daarbij worden door de Oekraïnecrisis, kunnen steun krijgen om het hoofd boven water te houden en de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Voorafgaand aan een bredere evaluatie, verlengt de Vlaamse Regering alvast de aanvraagperiode voor de energiesteun tot 31 januari.
04 januari 2023

Vernieuwde overbruggingslening loodst alle gezonde ondernemingen doorheen de energiecrisis

Sinds 28 februari van vorig jaar biedt de Vlaamse Regering de overbruggingslening aan. Op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns besloot de Vlaamse Regering om de overbruggingslening verder uit te breiden in het kader van de huidige energiecrisis.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.