Vlamingen blijven tijdens crisis vertrouwen in de wetenschap, maar communicatie kan beter

Gepubliceerd op 27 november 2021

Het vertrouwen van de Vlamingen in de wetenschap blijft stabiel tijdens de coronacrisis.  Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer van 2021. Zowat 7 op de 10 Vlamingen heeft expliciet vertrouwen in de wetenschap.  De helft van de Vlamingen zegt vertrouwen te hebben in wat wetenschappers vertellen. Daar zien we zelfs een lichte stijging tegenover vorig jaar.

“Ondanks de aanhoudende crisis en moeilijke tijden, blijft de Vlaming het belang van wetenschap erkennen en erin vertrouwen. Dat is een meer dan positief signaal en geeft een boost aan de doelstelling om het draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten. De wetenschapsbarometer legt ook werkpunten bloot. Zo blijkt de communicatie rond wetenschap voor velen niet altijd even begrijpbaar. Het bekrachtigt waarom we in Vlaanderen meer dan 10 miljoen euro in wetenschapscommunicatie investeren. We willen wetenschap tot in de huiskamer brengen bij jong en oud.”  – Minister Hilde Crevits

Het is vandaag Dag van de Wetenschap en dat betekent ook nieuwe resultaten van de Wetenschapsbarometer, het bevragingsinstrument van de overheid om het draagvlak voor wetenschap en technologie bij verschillende doelgroepen in de Vlaamse bevolking te bepalen. Het is intussen de vierde keer dat de Wetenschapsbarometer is opgesteld. Op vraag van Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits werd vorig jaar een deel over de coronacrisis aan de bevraging toegevoegd, waardoor toen een duidelijk positief coronaeffect op het geloof en vertrouwen in wetenschap kon worden vastgesteld.

De wetenschapsbarometer 2021 werd in oktober afgenomen door iVOX bij 1300 respondenten. Ook 248 werkgevers, 301 leerkrachten, 781 ouders en 476 leerlingen werden bevraagd.

Vertrouwen in wetenschap stabiel

De waardering voor wetenschap wordt ook dit jaar voortgezet. Met 8 op de 10 erkent de meerderheid in Vlaanderen het belang van wetenschap en onderzoek. Zelfs als het geen direct praktisch nut heeft, blijft ongeveer drie kwart het belangrijk vinden. Ook zegt drie kwart van de Vlamingen het nut van wetenschap te zien in het dagelijkse leven. Volgens 1 op de 3 is de impact groter door de coronacrisis.

Algemeen blijft ook het vertrouwen in wetenschap groot en stabiel tijdens de crisis: 7 op de 10 Vlamingen heeft er expliciet vertrouwen in.

Communicatie van wetenschappers kan beter

Het vertrouwen in wat wetenschappers vertellen kent een lichte stijging tegenover vorig jaar: de helft van de Vlamingen geeft aan dat je hen kan vertrouwen, terwijl dat percentage vorig jaar 7% lager lag. Maar het percentage blijft duidelijk lager liggen dan het algemene vertrouwen in wetenschap.  Een mogelijke verklaring kan de communicatie zijn. Hoewel drie kwart vindt dat wetenschappers tijdens de coronacrisis professioneel overkomen, vindt slechts de helft van de Vlamingen dat wetenschappers begrijpelijk en eenduidig communiceerden tijdens de coronacrisis. Vooral 55 plussers vinden  dat wetenschappers te weinig inspanningen doen om begrijpelijk over te komen.

In de vierde editie van de Wetenschapsbarometer wordt ook het belang van wetenschap voor de economische vooruitgang nog steeds duidelijk erkend. 80% van de ondervraagde Vlamingen is daarvan overtuigd. Er is duidelijk een draagvlak voor ondersteuning door overheid (68%).

Meer info: https://www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.