Welvaartsfonds uit de startblokken

Gepubliceerd op 30 augustus 2021

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, AG Insurance, Baloise Belgium, Belfius Insurance, BNP Paribas Fortis, Ethias, KBC en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen kondigen vandaag de eerste closing aan van het Welvaartsfonds.

Het consortium van financiële partners engageert zich in deze fase om 167 miljoen euro in de Vlaamse economie te investeren.

Het Welvaartsfonds is een van de 4 luiken van het Vlaams economisch herstelplan, en ondersteunt zowel intrinsiek gezonde bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden kwamen, als Vlaamse bedrijven die in de crisis een opportuniteit zien en versneld willen groeien.

Krachtig signaal

In december 2020 ondertekenden 40 financiële partners een samenwerkingscharter waarmee ze zich achter het Welvaartsfonds schaarden. Door mee te investeren in bedrijven, deals aan te brengen en de investeringen mee op te volgen, verbinden ze zich er toe om samen de solvabiliteit te versterken van Vlaamse bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis. Hiermee willen ze de Vlaamse welvaart op lange termijn verzekeren. Met deze eerste closing van 167 miljoen euro krijgt het Welvaartsfonds nu ook juridisch gestalte.

“De instap van de verschillende private partners in combinatie met de publieke middelen die de Vlaamse regering vorig jaar via PMV ter beschikking stelde, benadrukt het gemeenschappelijke engagement om verder te bouwen aan het economische herstel. Dankzij onder andere de afbouw van de coronamaatregelen is Vlaanderen economisch op de goede weg, maar ten opzichte van eind 2019 zijn we nog altijd bezig aan een inhaalbeweging. Het Welvaartsfonds zal ertoe bijdragen om onze economie sneller op - en over - het pre corona niveau te tillen, met een duidelijke focus op bedrijven die innovatiegedreven zijn en streven naar duurzaamheid in hun bedrijfsvoering.” - Vlaams minister van economie Hilde Crevits. 

Drie types financiering

Het Welvaartsfonds ondersteunt veelbelovende innoverende ondernemingen die kampen met een financieringsnood en geeft hen net die extra middelen die nodig zijn om een versnelling hoger te schakelen.

Het Welvaartsfonds focust op drie types financieringen die de balans van bedrijven kunnen verstevigen en hun solvabiliteitspositie kunnen verbeteren: kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen.

De ticketgrootte kan schommelen van 1,25 tot 50 miljoen euro.

De financiering die wordt toegekend vanuit het Welvaartsfonds zal in principe een looptijd hebben van 4 tot 7 jaar.

>> Naar de website van het Welvaartsfonds

Dit kan je ook interesseren

14 december 2020

Lancering Welvaartsfonds

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen lanceren samen met een consortium van sterke financiële partners het Welvaartsfonds. Die samenwerking is het antwoord op de nood aan kapitaal voor onze Vlaamse bedrijven  op (middel)lange termijn. Het Welvaartsfonds is één van 4 luiken van het Vlaams herstelplan voor onze economie. Het Welvaartsfonds is bedoeld zowel voor bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden komen als bedrijven die hierin een…
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.