Welvaartsfonds uit de startblokken

Filter items
Nieuws
30 augustus 2021

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, AG Insurance, Baloise Belgium, Belfius Insurance, BNP Paribas Fortis, Ethias, KBC en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen kondigen vandaag de eerste closing aan van het Welvaartsfonds.

Het consortium van financiële partners engageert zich in deze fase om 167 miljoen euro in de Vlaamse economie te investeren.

Het Welvaartsfonds is een van de 4 luiken van het Vlaams economisch herstelplan, en ondersteunt zowel intrinsiek gezonde bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden kwamen, als Vlaamse bedrijven die in de crisis een opportuniteit zien en versneld willen groeien.

Krachtig signaal

In december 2020 ondertekenden 40 financiële partners een samenwerkingscharter waarmee ze zich achter het Welvaartsfonds schaarden. Door mee te investeren in bedrijven, deals aan te brengen en de investeringen mee op te volgen, verbinden ze zich er toe om samen de solvabiliteit te versterken van Vlaamse bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis. Hiermee willen ze de Vlaamse welvaart op lange termijn verzekeren. Met deze eerste closing van 167 miljoen euro krijgt het Welvaartsfonds nu ook juridisch gestalte.

“De instap van de verschillende private partners in combinatie met de publieke middelen die de Vlaamse regering vorig jaar via PMV ter beschikking stelde, benadrukt het gemeenschappelijke engagement om verder te bouwen aan het economische herstel. Dankzij onder andere de afbouw van de coronamaatregelen is Vlaanderen economisch op de goede weg, maar ten opzichte van eind 2019 zijn we nog altijd bezig aan een inhaalbeweging. Het Welvaartsfonds zal ertoe bijdragen om onze economie sneller op - en over - het pre corona niveau te tillen, met een duidelijke focus op bedrijven die innovatiegedreven zijn en streven naar duurzaamheid in hun bedrijfsvoering.” - Vlaams minister van economie Hilde Crevits. 

Drie types financiering

Het Welvaartsfonds ondersteunt veelbelovende innoverende ondernemingen die kampen met een financieringsnood en geeft hen net die extra middelen die nodig zijn om een versnelling hoger te schakelen.

Het Welvaartsfonds focust op drie types financieringen die de balans van bedrijven kunnen verstevigen en hun solvabiliteitspositie kunnen verbeteren: kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen.

De ticketgrootte kan schommelen van 1,25 tot 50 miljoen euro.

De financiering die wordt toegekend vanuit het Welvaartsfonds zal in principe een looptijd hebben van 4 tot 7 jaar.

>> Naar de website van het Welvaartsfonds

 
BijlageGrootte
persbericht_welvaartsfonds.pdf106.47 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (16 september 2021)

  16 september 2021

  O.a. beleids- en begrotingstoelichting Economie, Wetenschap en Innovatie, gedachtewisseling over de stand van zaken van de aanpak van de coronacrisis en vraag om uitleg over de inzet van de ESA-middelen en de Vlaamse investeringen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (10 september 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (10 september 2021)

  10 september 2021

  O.a. gigarantwaarborg verlengd van 8 tot 15 jaar, vervolgmaatregelen Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de coronavirusmaatregelen en digibanken.

 • Vlaams beschermingsmechanisme loopt ten einde

  10 september 2021

  Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme af. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Voor de maanden juli, augustus en september is er nog gerichte steun aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. Hotels, discotheken, dancings, feestzalen, een beperkte groep ondernemingen in de eventsector en ook reisbureaus, reisorganisatoren en autocarondernemingen zullen een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

 • EU-nieuws deze week | 1 - 10 september 2021

  10 september 2021

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_21_4610Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • EU-Commissaris Sinkevičius benadrukt belang van blauwe economie tijdens bezoek aan Oostende

  6 september 2021

  EU-Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius maakte tijdens een bezoek aan Oostende nader kennis maken met een aantal lokale initiatieven binnen de duurzame blauwe economie. "Vlaanderen bewijst dat een duurzame blauwe economie niet enkel een concept op papier is, maar een steeds tastbaardere realiteit, die ons zal helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.”