AstroSounds wil burgers, scholieren en hun leraren sterren laten analyseren door hen te laten luisteren​ naar sterren.

We verzamelen vaak gegevens met ons gehoor. Iedereen zal b.v. sneller horen dan zien dat zijn automotor stuk is.

In 2013 schrijft de blinde Wanda Diaz Merced een doctoraat over de analyse van sterrendata op basis van het gehoor. Onze oren kunnen soms informatie over sterrenfenomenen geven die niet of moeilijk toegankelijk is voor onze ogen.

Een viool klinkt anders -of heeft een ander timbre- dan een piano. Ook sterren trillen op een typische manier. Op basis van hun timbre kunnen we ze indelen. 

Luisteren naar sterren opent de analyse ervan ook op een andere manier voor het brede publiek, met of zonder visuele beperking.  Door de nieuwe generatie ruimtetelescopen explodeert de hoeveelheid sterrendata. Dit noopt om zoveel mogelijk mensen te betrekken in de analyse ervan.

Dit project wil via speciaal ontwikkeld ICT-materiaal het brede publiek naar sterren leren luisteren en zo sterren laten analyseren.

AstroSounds voorziet vier niveaus: 

1.    via een app leren luisteren naar timbre: van muziekinstrumenten, dieren en ook sterren
2.    sterren indelen op basis van hun timbre
3.    sterrendata omzetten naar geluid (sonifiëren)
4.    als wetenschapper sterren analyseren op grond van data via geluid

De projectresultaten zijn uitgeteste en geoptimaliseerde tools om mensen te leren luisteren naar sterren, en de mogelijkheden om een gemiddeld menselijk oor in te schakelen in sterrenonderzoek, wat ook deel zal uitmaken van een doctoraat.  

AstroSounds sluit aan bij het sterrenkundig onderzoek dat Prof. Dr. K. Kolenberg (KU Leuven en UAntwerpen) samen met Dr. W. Diaz Merced verricht.

UCLL leidde het Vlaams Lerend Netwerk STEM en ontwikkelde in een EU H2020 project online educatieve tools rond muziek en wetenschap.

PXL heeft expertise met sonificatietools en het inzetten ervan in de klas en de kunst. Het Planetarium maakt burgers warm voor sterrenkunde.

Contact