Baekelandprogramma

Filter items

Het Baekelandprogramma wil individuele onderzoekers de kans bieden een doctoraat uit te voeren in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. We voorzien in co-financiering van de personeels- en werkingskosten die gepaard gaan met de projectuitvoering.

Net zoals mobiliteit tussen verschillende landen, verdient ook intersectoriële mobiliteit en samenwerking een belangrijke plaats in de loopbaan van de Vlaamse onderzoeker. De begroting onderzoeksbeleid financiert daarom het Baekelandprogramma, een kanaal voor doctoraten op aanvraag.

Het doctoraatsonderzoek onder gedeelde verantwoordelijk van de academische en industriële wereld zal de mobiliteit van onderzoekers tussen universiteit en industrie verhogen en zo onderzoekers opleiden die inzicht hebben in industriële aspecten van O&O en de interactie en kennistransfer tussen kennisinstellingen en bedrijven versterken.

De basisprincipes van een Baekelandproject zijn:

  • een samenwerking tussen drie partners, namelijk de doctoraatsstudent, de promotor van een Vlaamse universiteit en een bedrijf;
  • het bedrijf engageert zich om tenminste 50% te co-financieren
  • de academische kwaliteiten van de beoogde proefschriften moeten hoog zijn.

Baekelandprojecten, hoewel ze per definitie zeer toegepast zullen zijn van karakter, dienen in de eerste plaats een zelfstandig wetenschappelijk project te zijn, waarbij de kandidaat bewijst in staat te zijn een originele bijdrage aan de wetenschap te kunnen leveren.

Het Baekelandprogramma wordt beheerd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Terwijl VLAIO instaat voor de selectie van de kandidaten, zijn het de universiteiten zelf - en meer bepaald de interfacediensten - die het contractbeheer en de administratieve opvolging op zich nemen.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.