Bijzondere onderzoeksfondsen

Filter items

Bijzondere Onderzoeksfondsen - BOF

De Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF) zijn fondsen waardoor elke universiteit over de middelen voor financiering van fundamenteel onderzoek beschikt. De verdeling van de middelen gebeurt op basis van een verdeelsleutel, waarin onder meer het aantal tweede cyclusdiploma's, doctoraatsdiploma's en publicaties en citaties een rol spelen. Het departement EWI is verantwoordelijk voor de financieringskanalen binnen de middelen van het BOF, namelijk de globale BOF-middelen, tenure track en Methusalem.

BOF-besluit

Op 1 januari 2013 werd het BOF-besluit gewijzigd. In dit besluit werden voor de financiering voor de Bijzondere Onderzoeksfondsen enkele voorwaarden bepaald m.b.t. strategisch beleid, goed bestuur, wetenschapscommunicatie en diversiteit. Ook werden een aantal parameters in het verdeelmechanisme herzien en werden dynamische minimumaandelen voor de Universiteit Hasselt, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel ingevoerd. Het doel hiervan is een stabiele financiering te voorzien voor elke universiteit, zodat ze de nodige engagementen op lange termijn effectief kan aangaan.

Ook zijn enkele maatregelen voorgesteld om meer kansen te bieden aan vrouwen in het onderzoek, zoals bijvoorbeeld een voorrangsregeling voor het ondervertegenwoordigde geslacht bij nieuwe aanstellingen van zelfstandig academisch personeel en postdoctorale onderzoekers op de BOF-middelen.

De verdeelsleutel van het lopende jaar wordt door de afdeling Kennisbeheer van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) berekend en gepubliceerd.

Contact

Voor vragen over het Bijzonder Onderzoeksfonds kunt u terecht bij Peter Viaene (berekening BOF-sleutel) en Els Vermander (inhoudelijk dossierbehandelaar).

Contactgegevens zie rechterkolom.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Peter Viaene

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0499 59 30 95

Contactgegevens

Els Vermander

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0497 12 71 96