Jonge onderzoekers

Filter items

Doctoreren

Wie een onderzoekscarrière wil uitbouwen, begint met de eerste stap: het doctoraat. Met een doctoraat laat een jonge onderzoeker immers zien dat hij/zij zelfstandig een originele bijdrage aan de wetenschap kan leveren. Om een doctoraat te financieren bestaan er verschillende kanalen, waaronder een beurs.

Types beurzen die vanuit de begroting van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) worden gefinancierd zijn de FWO aspirantschappen voor fundamenteel onderzoek, de IWT specialisatiebeurzen of doctoraatsbeurzen van strategisch basisonderzoek en de Baekelandbeurzen, op de brug tussen de academische en de bedrijfswereld.

De afgelopen jaren werden inspanningen geleverd om het aantal afgeleverde doctoraten in Vlaanderen te verhogen door onder andere het aantal doctoraatsbeurzen bij het FWO en het IWT stelselmatig te verhogen. Enkele jaren geleden werd ook werk gemaakt van een harmonisering van beide beursstelsels, voornamelijk met betrekking tot sociale voordelen.

 

Actieplan voor onderzoekers

Vlaanderens ambitie om een succesvolle kennismaatschappij te zijn, kan waargemaakt worden als we blijven investeren in onderzoek en goede onderzoekers. Een aantrekkelijke onderzoeksloopbaan is een onmisbare voorwaarde om goede – en de allerbeste – kandidaten te stimuleren om te kiezen voor een wetenschappelijke carrière, zowel binnen de academische wereld als daarbuiten. Dit kan als onderzoekers zich in hun professionele loopbaan ondersteund en gewaardeerd weten.

De voorbije jaren zijn verschillende stappen gezet naar een aantrekkelijkere loopbaan voor onderzoekers, met speciale aandacht voor carrièreopbouw, diversiteit en stimulering van mobiliteit van onderzoekers. Illustraties hiervan zijn de financieringsmechanismen Odysseus en Methusalem, de Baekelandbeurs voor doctoraten op de grens tussen academische wereld en industrie, het “tenure track”-systeem, de harmonisering van doctoraatsbeurzen, stimulansen voor het gelijkekansenbeleid, meer middelen voor doctorandi, etc.

In Vlaanderen werd daarom, naar Europees voorbeeld, een Vlaams Actieplan voor Onderzoekers opgesteld dat volgende thema's omvat:

  • systematisch open rekrutering;
  • voldoen aan de behoeften op het gebied van sociale zekerheid en aanvullend pensioen van mobiele onderzoekers;
  • aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden;
  • versterken van de opleiding, vaardigheden en ervaring van onderzoekers.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.