Mobiliteit van onderzoekers

Mobiliteit

Meer en meer wordt ingezet op de mobiliteit van onderzoekers om kennis te verwerven, uit te breiden en te behouden. Mobiliteit, zowel transnationaal als intersectoraal, creëert zo een toegevoegde waarde zowel voor de onderzoeker als voor het Europese en het Vlaamse onderzoek in zijn totaliteit.

Zeker in het begin van een onderzoeksloopbaan kan het belang van een - kort of lang - verblijf in een andere onderzoekscontext stimulerend en innoverend werken. Kennisoverdracht, een beter op elkaar afstemmen van de vraag en het aanbod van onderzoekers, creëren van nieuwe ideeën, voortbouwen op elkaars ideeën, het uitbouwen van een netwerk, al deze aspecten winnen hierbij. Mobiliteit moet dan ook zoveel mogelijk aangemoedigd worden.

Enkele positieve maatregelen

Een mobiele onderzoeker wordt dagelijks geconfronteerd met obstakels. Ervoor zorgen dat mobiele onderzoekers helemaal geen negatieve ervaringen hebben met mobiliteit is eerder utopisch, maar de overheid en de werkgevers kunnen er wel toe bijdragen de ervaring zo positief mogelijk te maken.

EURAXESS

Open recrutering en het internationaal publiceren van vacatures zijn belangrijke stappen in de goede richting. Zo is er EURAXESS, een Europees netwerk voor onderzoekers waar Vlaamse instellingen hun vacatures internationaal kunnen plaatsen maar waar ook buitenlandse onderzoekers terechtkunnen  voor  informatie over leven en werken in Vlaanderen.

Bijzonder Onderzoeksfonds

Ook de mobiliteitscoëfficiënt die in de BOF-sleutel (Bijzonder Onderzoeksfonds) werd ingebouwd, biedt een stimulans aan de universiteiten om personen te recruteren die niet aan de instelling promoveerden of gedurende tenminste drie jaar in de laatste vijf jaar niet aan een Vlaamse instelling verbonden waren.

Visa en werkvergunningen

Een belangrijke hinderpaal voor onderzoekers uit derde landen was de administratieve procedure voor het bekomen van visa en werkvergunningen om in Europa onderzoekswerkzaamheden te verrrichten. Meer info hierover vindt u ook op de website van het Federaal Wetenschapsbeleid.

Intersectoriële mobiliteit

Een doctoraatsonderzoek dat onder gedeelde verantwoordelijk van de academische en industriële wereld verloopt, zal de mobiliteit van onderzoekers tussen universiteit en industrie verhogen maar ook onderzoekers inzicht geven in industriële aspecten van onderzoek en ontwikkeling. Op die manier wordt de interactie en kennistransfer tussen kennisinstellingen en bedrijven versterkt. Het doctoraatsprogramma Baekeland stimuleert deze intersectoriële mobiliteit.

Els Haesaert
Medewerker Menselijk Kapitaal
Afdeling Onderzoek