Onderzoekers in Europa

Filter items

Europees Handvest voor onderzoekers en de Gedragscode voor de recrutering van onderzoekers

Het Europees Handvest voor Onderzoekers en de Gedragscode voor de Rekrutering van Onderzoekers wil bijdragen tot de ontwikkeling van een aantrekkelijke, open en duurzame Europese arbeidsmarkt voor onderzoekers.

Jonge onderzoekers moeten, ongeacht hun geslacht, nationaliteit of etnische origine, toegang hebben tot de meest geschikte onderzoeksopleidingen en alle kansen krijgen om hun onderzoeksloopbaan te ontwikkelen en vorm te geven in de opeenvolgende fazen van hun loopbaan. Enkel op die manier kunnen ze uitgroeien tot kwalitatief hoogstaande onderzoekers. 

Via een reeks aanbevelingen aan zowel onderzoekers als hun werkgevers promoot het Europees Handvest voor Onderzoekers de professionalisering van de positie van de onderzoeker. De Gedragscode voor de Rekrutering van Onderzoekers biedt dan weer richtlijnen voor de werving en aanstelling van onderzoekers. Zowel het Handvest als de Gedragscode hebben een vrijblijvend karakter. Ze bieden echter een waardevol vertrekpunt voor de opwaardering van het beroep van onderzoeker.

In Vlaanderen kregen ze niet alleen een plaats in de beheersovereenkomsten met de strategische onderzoekscentra en de CAO II voor hoger onderwijs, maar werden ze ook ondertekend door de toenmalige Vlaamse minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, het FWO en de Vlaamse universiteiten.

Een nieuw mechanisme om de implementatie van de principes te promoten en kwaliteit te garanderen, is de HR strategy. Dit is een strategie waarbij de instellingen een eigen HR strategie voorstelt aan de Commissie en haar eigen vorderingen regelmatig evalueert.

 

Europees partnerschap voor onderzoekers

Om zowel de mobiliteit als de carrière van een onderzoeker aantrekkelijk te maken, werd door de Europese Commissie een "partnerschap voor onderzoekers" met de Raad en de lidstaten voorgesteld.  Ook Vlaanderen en België volgen dit voorbeeld en stellen een nationaal actieplan op met volgende 4 actielijnen:

  • open rekrutering (en internationale en intersectoriële mobiliteit);
  • voldoen aan de behoeften inzake sociale zekerheid en aanvullend pensioen van mobiele onderzoekers;
  • aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden;
  • versterken van de opleiding, vaardigheden en ervaring van onderzoekers.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Els Haesaert

Afdeling Onderzoek
Medewerker Menselijk Kapitaal
0473 30 85 78