Tien algemene conclusies bij “Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers?”

Filter items

Tien algemene conclusies bij "Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers" - Wetenschapsbarometer 2019

 

1 - Grote interesse van de Vlaming voor wetenschap

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan eerder interesse te hebben in wetenschap. Slechts 11% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn,  65% noemt zichzelf geïnteresseerd.

2 - Belang van de wetenschap wordt algemeen erkend

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, 9 op 10 vind het belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 75% dit belangrijk vinden.

3 - Vertrouwen in de wetenschap in het algemeen is groot, maar vertrouwen in de wetenschapper minder

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 4,6% zegt geen vertrouwen te hebben, 72,7% heeft expliciet wel vertrouwen. Anderzijds vertrouwt maar 39% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen.  wetenschappers betrouwbaar.

4 - Steun voor open onderzoeksagenda

Ruim 6 op 10 vindt dat er geen beperking zou moeten zijn qua onderwerpen.

5 - Bezorgdheid bij publieke opinie over technologische vernieuwing

48% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen; opvallend is dat ouderen hier ongeveer even positief over zijn als jongeren.

6 - Perceptie dat wetenschappers niet voldoende communiceren

Op vlak van communicatie en open naar de buitenwereld zien we dat slechts iets meer Vlamingen (33% vs. 30%) vinden dat wetenschappers eerder goed dan slecht zijn in communiceren en 36% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn vs. slechts 27% dat ze open naar de buitenwereld zijn.

7 - Grote steun voor overheidsinvesteringen, ook al leveren ze niet onmiddellijk resultaten op

Er is duidelijk draagvlak voor ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (70%), zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 56% voorstander.

8 - Vlaming wil mee kunnen beslissen over onderzoeksagenda

43%  van de Vlamingen wil mee beslissen wat zou moeten onderzocht worden.

9 - TV blijft voornaamste communicatiekanaal

Programma’s over wetenschap of technologie bekijken op TV blijft het populairst. Programma’s op internet en gespecialiseerde websites scoren beduidend minder dan TV, maar toch nog redelijk hoog: ongeveer 1 op 3 doet beide zaken nooit.

10 - STEM: blijvende inspanningen leveren om STEM onder de aandacht te brengen

Bijna 1 op 3 van de ondervraagde Vlamingen (62%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een beduidende stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

Meer info: www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Meer nieuws

 • Europese Commissie presenteert werkprogramma 2021

  Europese Commissie presenteert werkprogramma 2021

  26 oktober 2020

  Op 19 oktober werd het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2021 voorgesteld. Ieder jaar stelt de Europese Commissie een werkprogramma op met een lijst maatregelen voor de komende twaalf maanden. Hierin maakt zij duidelijk met welke nieuwe voorstellen de Commissie wil komen, welke hangende voorstellen zij wil intrekken en welke wetgeving zij wil herzien.

 • Een van 's werelds machtigste supercomputers, LUMI, zal het Vlaamse onderzoek en concurrentievermogen naar een nieuw niveau tillen

  26 oktober 2020

  Eén van de pan-Europese pre-exaschaal supercomputers, LUMI (Large Unified Modern Infrastructure), komt in het datacenter van CSC in Kajaani, Finland. België is samen met negen andere landen één van de deelnemende landen. LUMI wordt medio 2021 operationeel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 oktober 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 oktober 2020)

  24 oktober 2020

  O.a. nieuw Vlaams beschermingsmechanisme voor ondernemingen en snelle SARS-COV-2 test.

 • Voorwaarden Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd

  23 oktober 2020

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering de voorwaarden voor het Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd. Cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn, kunnen allemaal op steun rekenen. Ondernemingen die nu nog de dagelijkse sluitingspremie ontvangen zullen voor de periode vanaf 1 oktober een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

 • Minister Crevits investeert 2 miljoen euro in snelle SARS-COV-2 test van imec

  Minister Crevits investeert 2 miljoen euro in snelle SARS-COV-2 test van imec

  23 oktober 2020

  Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits investeert 2 miljoen euro in de ontwikkeling van een baanbrekende SARS-COV-2-test. Die test wordt ontwikkeld door imec en zal getest worden in nauwe samenwerking met Brussels Airport. In tegenstelling tot de huidige testmethoden op basis van bloed, speeksel of een staaltje uit de neus/keelholte, zal deze test gebruik maken van uitgeademde lucht. Volgens onderzoekers kan zo op een betrouwbare manier binnen 5 minuten de test uitsluitsel geven over iemands besmettelijkheid.