Tien algemene conclusies bij “Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers?”

Filter items

Tien algemene conclusies bij "Hoe denkt de Vlaming over wetenschap en wetenschappers" - Wetenschapsbarometer 2019

 

1 - Grote interesse van de Vlaming voor wetenschap

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan eerder interesse te hebben in wetenschap. Slechts 11% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn,  65% noemt zichzelf geïnteresseerd.

2 - Belang van de wetenschap wordt algemeen erkend

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, 9 op 10 vind het belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 75% dit belangrijk vinden.

3 - Vertrouwen in de wetenschap in het algemeen is groot, maar vertrouwen in de wetenschapper minder

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 4,6% zegt geen vertrouwen te hebben, 72,7% heeft expliciet wel vertrouwen. Anderzijds vertrouwt maar 39% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen.  wetenschappers betrouwbaar.

4 - Steun voor open onderzoeksagenda

Ruim 6 op 10 vindt dat er geen beperking zou moeten zijn qua onderwerpen.

5 - Bezorgdheid bij publieke opinie over technologische vernieuwing

48% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen; opvallend is dat ouderen hier ongeveer even positief over zijn als jongeren.

6 - Perceptie dat wetenschappers niet voldoende communiceren

Op vlak van communicatie en open naar de buitenwereld zien we dat slechts iets meer Vlamingen (33% vs. 30%) vinden dat wetenschappers eerder goed dan slecht zijn in communiceren en 36% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn vs. slechts 27% dat ze open naar de buitenwereld zijn.

7 - Grote steun voor overheidsinvesteringen, ook al leveren ze niet onmiddellijk resultaten op

Er is duidelijk draagvlak voor ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (70%), zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 56% voorstander.

8 - Vlaming wil mee kunnen beslissen over onderzoeksagenda

43%  van de Vlamingen wil mee beslissen wat zou moeten onderzocht worden.

9 - TV blijft voornaamste communicatiekanaal

Programma’s over wetenschap of technologie bekijken op TV blijft het populairst. Programma’s op internet en gespecialiseerde websites scoren beduidend minder dan TV, maar toch nog redelijk hoog: ongeveer 1 op 3 doet beide zaken nooit.

10 - STEM: blijvende inspanningen leveren om STEM onder de aandacht te brengen

Bijna 1 op 3 van de ondervraagde Vlamingen (62%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een beduidende stijging ten opzichte van vorig jaar (55%).

Meer info: www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Meer nieuws

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.