1 miljoen euro voor ecologische investeringen BASF Antwerpen

Nieuws
17 juli 2017

Hergebruik methaangas

BASF wil voor haar productie van ammoniak gebruik gaan maken van vrijgekomen methaangas. Daardoor zal niet alleen het aardgasverbruik van BASF dalen maar zal ook zo’n 60% minder methaanoverschot moeten worden ‘afgefakkeld’ (het verbranden van te veel aan gas).

BASF Antwerpen investeert 16 miljoen euro in het hergebruik van methaangas voor haar ammoniakproductie. Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters schraagt de Vlaamse Regering het project met een strategische ecologiesteun van 1 miljoen euro.

Met 3000 eigen werknemers en nog eens 2000 werknemers bij partners en onderaannemers, is BASF Antwerpen één van de grote bedrijven in Vlaanderen. Ook de komende jaren blijft het bedrijf investeren in Antwerpen.

BASF wil voor haar productie van ammoniak gebruik gaan maken van vrijgekomen methaangas. Daardoor zal niet alleen het aardgasverbruik van BASF dalen maar zal ook zo’n 60% minder methaanoverschot moeten worden ‘afgefakkeld’ (het verbranden van te veel aan gas).

Vlaamse ecologiesteun

De investeringen die nodig zijn voor het gebruik van de methaangassen bedragen zo’n 16 miljoen euro. Daarin draagt de Vlaamse regering 1 miljoen euro bij via een strategische ecologiesteun.

Vlaams minister van Economie en Innovatie en Sport Philippe Muyters:

“Door onze bijdrage ondersteunen we niet alleen de ecologische investeringen van BASF, maar geven we meteen ook een vertrouwenwekkend signaal naar het management voor andere investeringen. Het aanwenden van methaan voor de ammoniakproductie is namelijk slechts een onderdeel van een veel ruimer project.”

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Nieuws & Evenementen

 • Europese Commissie wil initiatieven zoals het Vanguard Initiatief beter ondersteunen

  Europese Commissie wil initiatieven zoals het Vanguard Initiatief beter ondersteunen

  24 juli 2017

  De Commissie wil innovatie en het concurrentievermogen in regio’s versterken en interregionale samenwerking stimuleren (zoals het Vanguard Initiatief). Voorts wil ze meer nadruk leggen op regio’s in industriële transitie en de samenhang verbeteren tussen EU-beleid en programma’s ter ondersteuning van innovatie.

 • Vooraankondiging oproep: impact ontginning nodules uit diepzee

  Vooraankondiging oproep: impact ontginning nodules uit diepzee

  20 juli 2017

  Op 1 augustus lanceren de lidstaten van JPI Oceans een gezamenlijke oproep voor voorstellen m.b.t. de studie van de milieu-impacten en -risico's verbonden met diepzeemijnbouw. Een voorinschrijving waarbij u interesse toont in potentiële deelname is nu reeds mogelijk.

 • Zaak starten kan zonder attest bedrijfsbeheer

  Zaak starten kan zonder attest bedrijfsbeheer

  17 juli 2017

  Vanaf 1 september 2019 zal je een zaak kunnen starten zonder dat je daarbij een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer moet voorleggen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters neemt op die manier opnieuw een drempel om te ondernemen weg. Er komt ook een actieplan dat zal voorzien in meer op maat gerichte opleidingen die zowel bij de start als doorheen de ondernemerscyclus nuttig zijn. 

 • Vooraankondiging tweede PIO-oproep voor projectvoorstellen

  Vooraankondiging tweede PIO-oproep voor projectvoorstellen

  7 juli 2017

  Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) lanceert op woensdag 27 september 2017 zijn tweede oproep voor projectvoorstellen. Bij de lancering van de tweede oproep organiseren we eveneens een infosessie.