3% nota: "Volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid werpt zijn vruchten af"

Nieuws
11 juni 2017

3% norm

Het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap (ECOOM) is een interuniversitair consortium met deelname van alle Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB, UA en UHasselt).

De 3%-norm heeft als doel om ten minste 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBPR) aan O&O uit te geven tegen 2020. Deze norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde. Dat blijkt uit de net verschenen zogenaamde 3%-nota van ECOOM.

Deze nota levert de meest recent beschikbare cijfers over de totale O&O-uitgaven in Vlaanderen.

O&O-intensiteit

Wanneer we de totale bruto binnenlandse uitgaven voor O&O (GERD) als percentage van het BBPR bekijken, zien we in 2014 en 2015 een verdere stijging ten opzichte van 2013. Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde.

Zowel de BERD/BBPR als de nonBERD/BBPR-ratio vertonen een stijging over de ganse periode 2014-2015, met een lichte dip in de ratio voor nonBERD/BBPR voor 2014. De 3%-norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Private/publieke financiering

Deze nota evalueert ook in welke mate de streefnorm van 2/3e private financiering versus 1/3e publieke financiering van O&O-activiteiten gehaald wordt in Vlaanderen. We zien dat het Vlaamse percentage van de O&O-uitgaven door private financiering ver boven het EU-gemiddelde ligt.

Bovendien zit de verhouding van private financiering tot BBPR voor 2015 in de lift, met een niveau van 1,90% van het BBPR.

Vlaanderen  onderschrijft de Europa-2020 strategie om tegen 2020 3% van het Vlaams BBP te investeren in O&O, waarvan 1% publiek gefinancierd wordt. De inspanningen voor O&O investeringen kunnen gemonitord worden op basis van:

 • de O&O overheidskredieten (GBARD): de middelen die de overheid plant aan O&O te besteden (de budgetten opgenomen in begroting)
 • de publieke O&O-uitgaven: de middelen die de uitvoeringssectoren zeggen ontvangen te hebben van de overheid (O&O-enquête).

De O&O intensiteit wordt berekend op basis van de gerapporteerde gegevens van de O&O-enquête ( effectieve O&O uitgaven). De ratio van 0,79% voor 2015 toont aan dat nieuwe inspanningen noodzakelijk zijn. De O&O-intensiteit ligt hoger dan de geschatte O&O-intensiteit op basis van de GBARD gegevens (O&O overheidskredieten ) (0,73% voor 2015).

Algemeen kunnen we evenwel stellen dat het volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid zijn vruchten afwerpt.

Noot: wat is GERD?

De bruto binnenlandse uitgaven voor O&O of GERD (Gross Expenditures on Research and Development) worden geanalyseerd per uitvoeringssector, waarbij de uitgaven geïdentificeerd worden volgens locatie van activiteit, met name:

 • bedrijven: BERD of Business Expenditures on R&D: de bedrijvencomponent en de Collectieve Onderzoekscentra (COC; voorbeeld Sirris, SIM, WTCB, Centexbel,…)
 • overheden: GOVERD of Government Expenditures on R&D (publieke onderzoekscentra zoals ILVO, IMEC, VIB, iMinds,…)
 • hoger Onderwijs: HERD of Higher Education Expenditures on R&D (zowel universiteiten, als onderzoeksinstellingen verbonden aan universiteiten, als hogescholen)
 • instellingen zonder winstoogmerk: PNP of Private Not for Profit Organisations Expenditures on R&D (zowel semi-publieke als private organisaties en internationale organisaties; bv. Von Karman Institute, KMDA,…)

Of dus GERD = BERD + GOVERD + HERD + PNP
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Viaene

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 57 42

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Nieuws & Evenementen

 • Europese Commissie wil initiatieven zoals het Vanguard Initiatief beter ondersteunen

  Europese Commissie wil initiatieven zoals het Vanguard Initiatief beter ondersteunen

  24 juli 2017

  De Commissie wil innovatie en het concurrentievermogen in regio’s versterken en interregionale samenwerking stimuleren (zoals het Vanguard Initiatief). Voorts wil ze meer nadruk leggen op regio’s in industriële transitie en de samenhang verbeteren tussen EU-beleid en programma’s ter ondersteuning van innovatie.

 • Vooraankondiging oproep: impact ontginning nodules uit diepzee

  Vooraankondiging oproep: impact ontginning nodules uit diepzee

  20 juli 2017

  Op 1 augustus lanceren de lidstaten van JPI Oceans een gezamenlijke oproep voor voorstellen m.b.t. de studie van de milieu-impacten en -risico's verbonden met diepzeemijnbouw. Een voorinschrijving waarbij u interesse toont in potentiële deelname is nu reeds mogelijk.

 • Zaak starten kan zonder attest bedrijfsbeheer

  Zaak starten kan zonder attest bedrijfsbeheer

  17 juli 2017

  Vanaf 1 september 2019 zal je een zaak kunnen starten zonder dat je daarbij een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer moet voorleggen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters neemt op die manier opnieuw een drempel om te ondernemen weg. Er komt ook een actieplan dat zal voorzien in meer op maat gerichte opleidingen die zowel bij de start als doorheen de ondernemerscyclus nuttig zijn. 

 • Vooraankondiging tweede PIO-oproep voor projectvoorstellen

  Vooraankondiging tweede PIO-oproep voor projectvoorstellen

  7 juli 2017

  Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) lanceert op woensdag 27 september 2017 zijn tweede oproep voor projectvoorstellen. Bij de lancering van de tweede oproep organiseren we eveneens een infosessie.

 • 1 miljoen euro voor ecologische investeringen BASF Antwerpen

  1 miljoen euro voor ecologische investeringen BASF Antwerpen

  17 juli 2017

  BASF Antwerpen investeert 16 miljoen euro in het hergebruik van methaangas voor haar ammoniakproductie. Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters schraagt de Vlaamse Regering het project met een strategische ecologiesteun van 1 miljoen euro.