3% nota: "Volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid werpt zijn vruchten af"

Filter items
Nieuws
11 juni 2017

3% norm

Het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap (ECOOM) is een interuniversitair consortium met deelname van alle Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent, VUB, UA en UHasselt).

De 3%-norm heeft als doel om ten minste 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBPR) aan O&O uit te geven tegen 2020. Deze norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde. Dat blijkt uit de net verschenen zogenaamde 3%-nota van ECOOM.

Deze nota levert de meest recent beschikbare cijfers over de totale O&O-uitgaven in Vlaanderen.

O&O-intensiteit

Wanneer we de totale bruto binnenlandse uitgaven voor O&O (GERD) als percentage van het BBPR bekijken, zien we in 2014 en 2015 een verdere stijging ten opzichte van 2013. Met een O&O-intensiteit van 2,69% in 2015 zit Vlaanderen ver boven het EU-gemiddelde.

Zowel de BERD/BBPR als de nonBERD/BBPR-ratio vertonen een stijging over de ganse periode 2014-2015, met een lichte dip in de ratio voor nonBERD/BBPR voor 2014. De 3%-norm komt nu echt wel in zicht voor Vlaanderen.

Private/publieke financiering

Deze nota evalueert ook in welke mate de streefnorm van 2/3e private financiering versus 1/3e publieke financiering van O&O-activiteiten gehaald wordt in Vlaanderen. We zien dat het Vlaamse percentage van de O&O-uitgaven door private financiering ver boven het EU-gemiddelde ligt.

Bovendien zit de verhouding van private financiering tot BBPR voor 2015 in de lift, met een niveau van 1,90% van het BBPR.

Vlaanderen  onderschrijft de Europa-2020 strategie om tegen 2020 3% van het Vlaams BBP te investeren in O&O, waarvan 1% publiek gefinancierd wordt. De inspanningen voor O&O investeringen kunnen gemonitord worden op basis van:

 • de O&O overheidskredieten (GBARD): de middelen die de overheid plant aan O&O te besteden (de budgetten opgenomen in begroting)
 • de publieke O&O-uitgaven: de middelen die de uitvoeringssectoren zeggen ontvangen te hebben van de overheid (O&O-enquête).

De O&O intensiteit wordt berekend op basis van de gerapporteerde gegevens van de O&O-enquête ( effectieve O&O uitgaven). De ratio van 0,79% voor 2015 toont aan dat nieuwe inspanningen noodzakelijk zijn. De O&O-intensiteit ligt hoger dan de geschatte O&O-intensiteit op basis van de GBARD gegevens (O&O overheidskredieten ) (0,73% voor 2015).

Algemeen kunnen we evenwel stellen dat het volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid zijn vruchten afwerpt.

Noot: wat is GERD?

De bruto binnenlandse uitgaven voor O&O of GERD (Gross Expenditures on Research and Development) worden geanalyseerd per uitvoeringssector, waarbij de uitgaven geïdentificeerd worden volgens locatie van activiteit, met name:

 • bedrijven: BERD of Business Expenditures on R&D: de bedrijvencomponent en de Collectieve Onderzoekscentra (COC; voorbeeld Sirris, SIM, WTCB, Centexbel,…)
 • overheden: GOVERD of Government Expenditures on R&D (publieke onderzoekscentra zoals ILVO, IMEC, VIB, iMinds,…)
 • hoger Onderwijs: HERD of Higher Education Expenditures on R&D (zowel universiteiten, als onderzoeksinstellingen verbonden aan universiteiten, als hogescholen)
 • instellingen zonder winstoogmerk: PNP of Private Not for Profit Organisations Expenditures on R&D (zowel semi-publieke als private organisaties en internationale organisaties; bv. Von Karman Institute, KMDA,…)

Of dus GERD = BERD + GOVERD + HERD + PNP
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Viaene

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 57 42

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Nieuws & Evenementen

 • Grootschalig onderzoek naar darmflora & alzheimer van VIB: Vlaamse ambtenaren doen mee

  21 november 2017

  Sommige onderzoeksprojecten kunnen niet zonder de actieve medewerking van burgers. Meer dan 100 Vlaamse ambtenaren werken daarom vandaag samen met Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters actief mee aan twee belangrijke onderzoeken van VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

 • Beleidsbrief en begroting 2017-2018

  Beleidsbrief en begroting 2017-2018 (toelichting in EWI-commissie)

  12 november 2017

  In de commissie werd vorige week de beleidsbrief Economie, Wetenschap en Innovatie en het begrotingsjaar 2018 van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie toegelicht door minister Muyters.

 • Registreer je als onafhankelijke expert voor de Europese Commissie

  Registreer je als onafhankelijke expert voor de Europese Commissie

  16 november 2017

  De Europese Commissie deed vorige week nogmaals een oproep om zich te registreren voor de experten-databank. Nationale experten kunnen op die manier meehelpen projectvoorstellen te evalueren en meer ervaring opdoen met de Europese Commissie en de Europese oproepen.

 • Wetenschaps- en innovatiedecreet: bespreking aanpassingen in EWI-commissie

  20 oktober 2017

  Het ontwerpdecreet dat het Wetenschaps- en innovatiedecreet wijzigt werd deze week besproken in de EWI-commissie van het Vlaams Parlement. Bekijk hier het videoverslag.

   

 • Dashboard Horizon 2020

  EU-Nieuws deze week | 12-17 november

  18 november 2017

  De Europese Commissie heeft vorige week een nieuwe tool gelanceerd waarmee gebruikers gegevens over de implementatie van Horizon 2020 kunnen opvragen. Met het nieuw dashboard kan informatie worden opgevraagd op geaggregeerde wijze, maar ook per oproep, onderwerp, land, organisatietype…tot op het niveau van individuele projecten en begunstigden.