4 miljoen euro voor regeneratieve geneeskunde

Filter items
Nieuws
31 oktober 2017

Regenerative medicine crossing borders

Vlaanderen en Nederland hebben beslist hun expertise op het vlak van regeneratieve geneeskunde te bundelen en samen een leidend onderzoekscentrum op te richten, “Regenerative medicine crossing borders”.

Op vraag van Vlaams minister voor Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters, kent de Vlaamse Regering in een eerste fase een budget van 4 miljoen euro toe voor de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht en een biosynthetische nier.

Regeneratieve geneeskunde maakt het mogelijk om zieke of beschadigde weefsels en organen te herstellen. Hiermee zouden chronische aandoeningen - die veelal langdurige, intensieve en kostbare zorg vragen - in de toekomst genezen kunnen worden.

RegMed XB (REGenerative MEDicine crossing Borders) is de naam van het nieuwe Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde. In RegMed XB werken Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen aan nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en artrose. RegMed XB versterkt en bundelt het onderzoek dat aan de deelnemende kennisinstellingen plaatsvindt en helpt het mee in de markt te zetten. 

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters

“Regeneratieve geneeskunde zal in de toekomst een belangrijk deel vormen van onze gezondheidszorg. Het zal in grote mate bijdragen aan duurzame zorg, omdat de ontwikkelde technologieën zorgen voor minder ingrijpende operaties, patiënten sneller zullen doen revalideren, orgaandonatie overbodig zullen maken of zware en dure therapieën als dialyse zullen vervangen.

"Vandaag investeer ik 4 miljoen euro in deze Vlaams-Nederlandse samenwerking omdat ik geloof in hun ambitie om binnen de tien jaar koploper te worden in regeneratieve geneeskunde in Europa, niet alleen op vlak van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor patiënten.”

 

regeneratieve geneeskunde

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaamse start-ups krijgen hub in New York

  Vlaamse start-ups krijgen hub in New York

  21 november 2017

  Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters stopt 250.000 euro in een proefproject om Vlaamse start-ups te begeleiden in de Verenigde Staten. De steun verloopt via het Leuvense innovatiecentrum Imec, dat de zogenaamde 'Flanders New York Accelerator' (FNYA) mee zal begeleiden.

 • Grootschalig onderzoek naar darmflora & alzheimer van VIB: Vlaamse ambtenaren doen mee

  21 november 2017

  Sommige onderzoeksprojecten kunnen niet zonder de actieve medewerking van burgers. Meer dan 100 Vlaamse ambtenaren werken daarom vandaag samen met Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters actief mee aan twee belangrijke onderzoeken van VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

 • Schriftelijke vragen 2017 - week 44

  Schriftelijke vragen 2017 - week 46

  20 november 2017

  O.a. stand van zaken Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden en campagne 'ondernemers ondernemen voor iedereen'.

 • Dashboard Horizon 2020

  EU-Nieuws deze week | 12-17 november

  18 november 2017

  De Europese Commissie heeft vorige week een nieuwe tool gelanceerd waarmee gebruikers gegevens over de implementatie van Horizon 2020 kunnen opvragen. Met het nieuw dashboard kan informatie worden opgevraagd op geaggregeerde wijze, maar ook per oproep, onderwerp, land, organisatietype…tot op het niveau van individuele projecten en begunstigden.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 november 2017)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 november 2017)

  17 november 2017

  O.a. verlenging looptijd energiebeleidsovereenkomsten voor de verankering van en voor blijvende energie-efficiëntie in de Vlaamse energieintensieve industrie en  Wijzigingsdecreet decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2002 en het decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid