Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (30 juni 2017)

Gepubliceerd op 30 juni 2017

Economie

Brownfieldconvenant 150. Menen – Reconversiegebied M Tybersite

Het Brownfielddecreet heeft tot doel investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het brownfieldconvenant 150. Menen – Reconversiegebied M Tybersite. Ze geeft de opdracht aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen om op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergadering naar aanleiding van de principiële goedkeuring aan te kondigen en ook te organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

Strategische transformatiesteun Pfizer Manufacturing Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 2 miljoen euro toe aan Pfizer Manufacturing Belgium nv in Puurs. Pfizer Manufacturing Belgium nv ontwikkelt en produceert medicijnen die verscheept worden over de hele wereld. Het bedrijf start met de strategische transformatie van de verwerking en verpakking van small molecules naar innovatieve biologicals, geneesmiddelen van biologische oorsprong die bijvoorbeeld bestaan uit natuurlijke eiwitten of antilichamen. Daarvoor investeert Pfizer in nieuw ontwikkelde productiesystemen met meer flexibliteit en die de biologicals kunnen afvullen in de gewenste presentatie met het oog op succesvolle commercialisatie. 

Strategische transformatiesteun Jaritex nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 526.450,27 euro toe aan Jaritex nv in Ingelmunster. Jaritex nv ontwerpt en produceert matrassen, boxsprings en beddenbakken. De transformatie omvat het oprichten van de Revor Group en de fusie van Jaritex nv met Revor nv. De fusie-onderneming wil vervolgens meer inzetten op e-commerce, en transformeren naar eensamengevoegde Flexible Response Manufacturer. 

Strategische transformatiesteun Cemminerals nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 865.354 euro toe aan Cemminerals nv in Roeselare. Cemminerals nv wil een nieuwe cement-, kalk- en gipsfabriek exploiteren in de Gentse haven. Daarnaast zal het bedrijf onderzoeksactiviteiten uitvoeren naar nieuwe en betere types cement en cementachtige bouwmaterialen. 

Beheer van Sciensano

De federale overheid wil een structuur opzetten die twee wetenschappelijke instanties groepeert, met name het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie. De nieuwe instelling zou de naam 'Sciensano' krijgen. Door de bevoegdheidsverdeling in ons land, moet dit voorgelegd worden aan de gefedereerde entiteiten. Mits aanvaarden van de voorgestelde wijzigingen hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorstel van samenwerking over de oprichting van het nieuwe wetenschappelijke instituut Sciensano. Mits realisatie van deze wijzigingen hecht ze ook haar goedkeuring aan het bijbehorende ontwerp van koninklijk besluit. De minister-president zal de federale ministers van Sociale Zaken en Volksgezondheid en de federale minister van Landbouw over deze beslissing op de hoogte brengen.

Marktprocedure FORD-site Genk: aanduiding voorkeursbieder

In 2016 heeft het Vlaamse Gewest de Ford-terreinen in Genk overgenomen van Ford. De gronden werden daarna overgedragen aan het Hermesfonds, met het oog op herontwikkeling. Voor die herontwikkeling is ondertussen een masterplan opgemaakt, dat de terreinen verdeelt in drie zones, die elk een andere invulling krijgen. Voor één deel, het niet-primair watergebonden gedeelte, is een marktbevraging gedaan om een externe ontwikkelaar te contracteren voor de vastgoedontwikkeling en vermarkting volgens het masterplan. Op basis van deze marktbevraging duidt de Vlaamse Regering nu Genk Green Logistics aan als voorkeursbieder en start ze de contractonderhandelingen op met deze kandidaat.

Decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het Wapenhandeldecreet

De Vlaamse Regering beslist tot afkondiging en bekrachtiging van het decreet dat diverse bepalingen van het Wapenhandeldecreet wijzigt en optimaliseert. Dit decreet werd op 21 juni 2017 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 

Wetenschap

Wetenschaps- en innovatiedecreet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het Wetenschaps- en innovatiedecreet wijzigt. Met de wijzigingen worden een aantal regelingen rond de organisatie van het innovatiebeleid verder afgesteld en verfijnd, onder andere naar aanleiding van de recente herstructureringen binnen het beleidsdomein economie, wetenschap en innovatiebeleid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.

PDF icon Nota aan de Vlaamse Regering

PDF icon Memorie van toelichting

PDF icon Voorontwerp van decreet

 

Innovatie

Beheer van Sciensano

De federale overheid wil een structuur opzetten die twee wetenschappelijke instanties groepeert, met name het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie. De nieuwe instelling zou de naam 'Sciensano' krijgen. Door de bevoegdheidsverdeling in ons land, moet dit voorgelegd worden aan de gefedereerde entiteiten. Mits aanvaarden van de voorgestelde wijzigingen hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorstel van samenwerking over de oprichting van het nieuwe wetenschappelijke instituut Sciensano. Mits realisatie van deze wijzigingen hecht ze ook haar goedkeuring aan het bijbehorende ontwerp van koninklijk besluit. De minister-president zal de federale ministers van Sociale Zaken en Volksgezondheid en de federale minister van Landbouw over deze beslissing op de hoogte brengen.

Wetenschaps- en innovatiedecreet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het Wetenschaps- en innovatiedecreet wijzigt. Met de wijzigingen worden een aantal regelingen rond de organisatie van het innovatiebeleid verder afgesteld en verfijnd, onder andere naar aanleiding van de recente herstructureringen binnen het beleidsdomein economie, wetenschap en innovatiebeleid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State. 

PDF icon Nota aan de Vlaamse Regering

PDF icon Memorie van toelichting

PDF icon Voorontwerp van decreet

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.