Biogebaseerde economie in Vlaanderen boert goed

Gepubliceerd op 22 maart 2017

Beschikbaarheid van biomassa

Een nieuwe publicatie van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie onderzocht de evolutie van de beschikbaarheid van biomassa in Vlaanderen en de evolutie van de biogebaseerde economie in Vlaanderen tussen 2008 en 2014.  

De evolutie van beschikbaarheid van biomassa tussen 2010 en 2013/2015 wordt in onderstaande tabel weergegeven volgens stijgend, dalend of status quo.

Het areaal voor de meeste landbouwgewassen die bruikbaar zijn in een biogebaseerde economie is afgenomen de laatste jaren, met uitzondering van het areaal voor aardappelen.

Daartegenover staat wel dat de opbrengst per hectare voor een aantal landbouwteelten de laatste jaren nog grote stappen vooruit heeft gezet. Dit geldt voor de bietenteelt en de aardappelteelt. 

De belangrijkste trendverandering rond biomassa situeert zich op het gebied van houtafval.

Waar er in 2010 nog een tekort aan houtafval was voor de productie van spaanplaat en energie, is deze situatie omgekeerd in 2015-2016 naar een overschot. De tijd zal echter moeten uitwijzen of dit een tijdelijke situatie is dan wel een permanente.

Economische impact

In Vlaanderen wordt de grootte van de biogebaseerde economie geschat op bijna 2% van de brutomarge van de Vlaamse Economie en 0,8% van de totale tewerkstelling uitgedrukt in Voltijds equivalenten.

Vergelijken we deze cijfers enkel met de industriesector, dan is in 2014 10% van de Vlaamse industrie biogebaseerd en ruim 5% van de mensen tewerkgesteld in de industrie betrokken bij biogebaseerde economie.

Vergeleken met 2008 is in 2014 de brutomarge van de biogebaseerde economie in Vlaanderen toegenomen met 28%, dit is duidelijk meer dan de globale stijging van 9% van de Vlaamse brutomarge.

De Vlaamse industrie bleef status quo ten opzichte van 2008.

 

Tewerkstelling

De tewerkstelling in de biogebaseerde economie is gelijk gebleven ten opzichte van 2008, terwijl in de totale Vlaamse economie het aantal voltijds equivalenten steeg met 2%.

In de Vlaamse industrie werd een afname vastgesteld van 14% van de tewerkstelling ten opzichte van 2008. 

Alhoewel er duidelijke tendensen kunnen worden waargenomen, moeten – gezien het grote belang van de chemie binnen deze gegevens en de schatting van het biogebaseerd aandeel binnen de chemie – de exacte cijfers met de nodige voorzichtigheid worden behandeld.

Troeven

De studie stelt voorts vast dat Vlaanderen een zeer sterke expertise heeft in het inzamelen, sorteren en verwerken van afval. De hoogwaardige valorisatie van deze biomassa afvalstromen zou een mooie troef voor de toekomst kunnen zijn.

Er zijn reeds mooie toepassingen ontwikkeld om houtafval en papierafval in nieuwe materialen om te zetten, maar de transformatie van organisch afval in biogebaseerde chemische producten is nog volop in ontwikkeling. Hier liggen ook belangrijke troeven voor Vlaanderen, zo besluit het rapport.

Presentatie studie door Dirk Carrez tijdens EWI-Focus 24: Biogebaseerde industrie in Vlaanderen

 

 

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.