Bouw eerste diepegeothermiecentrale gestart

Gepubliceerd op 09 oktober 2017

Diepegeothermiecentrale

De technologische onderzoeksinstelling Vito in Mol heeft maandag de start van de bouw gevierd van de eerste diepegeothermiecentrale. Die moet in juli volgend jaar actief zijn. Tegelijk werd een ambitieus onderzoeksvoorstel gelanceerd voor een put tot wel 7 kilometer diep. Mogelijk kan die aanpak geothermie in heel Vlaanderen voorzien.

In aanwezigheid van onder meer de Vlaamse ministers Muyters en Tommelein werd maandag de start van de bouw gevierd van de geothermiecentrale, het gebouw dat de energie moet gaan leveren.

In de komende maanden wordt gewerkt aan de warmtewisselaars, pompen, evenals het buizensysteem zelf. Dat moet tegen midden 2018 leiden tot een werkende centrale.

Hotspot

De Kempen vormen al even de "hotspot" in het onderzoek naar geothermie, een proces waarmee warmte uit de ondergrond wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen of het opwekken van elektriciteit.

In de afgelopen twee jaar werden putten geboord van respectievelijk 3,6 en 4,3 km diep naar warme grondwaterlagen, waarmee heel wat tests werden uitgevoerd. De twee putten vormen in de toekomst mee een circuit voor het warme water, waarmee gebouwen van Vito, het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK.CEN) en Belgoprocess zullen worden verwarmd.

Energiebehoefte van Vlaanderen

Vito wil geothermie blijven verfijnen en hoopt onderzoek te kunnen doen met een enkelvoudige boorput, met een diameter van een meter, tot wel 7 km diep. De put zou eindigen in een grondlaag, maar er zou dan water van de oppervlakte naar beneden worden gepompt om op te warmen en terug naar boven te sturen. Met deze aanpak denkt Vito-topman Dirk Fransaer dat geothermie naar heel Vlaanderen kan komen.

Het energiepotentieel wordt als enorm gezien.

"Als er elektriciteit mee kan worden gemaakt, dan denken we aan een totale capaciteit van ongeveer 5 gigawatt. Als je 8 gigawatt zegt, dan heb je de totale energiebehoefte van Vlaanderen", aldus Fransaer nog, die zich met zijn voorstel meteen tot de bevoegde ministers richtte.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters:

“Geothermie heeft bijzonder veel potentieel, maar het blijft ook een enorm risico. Zoals bij elk innovatief idee is de uitkomst onzeker. VITO neemt samen met de Vlaamse overheid drempels weg zodat economische spelers de stap durven en kunnen zetten: ze overbruggen de innovatieve valley of death. De belangrijkste vraag blijft natuurlijk of aan de overkant van de brug de industrie staat te wachten om de inspanningen van VITO te valoriseren. Dat wordt dé uitdaging van de komende maanden.”

(Bron: Vito: Diepe geothermie in de Kempen: What’s next?)

Start volgende fase geoproject: de geothermiecentrale https://t.co/JfVyxxt1VG Want zoveel is zeker, er zit toekomst in Kempense ondergrond! pic.twitter.com/tdZivnZIA6

— VITO (@VITObelgium) 9 oktober 2017

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.