Oostende krijgt golftank voor waterbouwkundig onderzoek

Gepubliceerd op 23 oktober 2017

Golftank

In Oostende zijn de werkzaamheden aan de golftank van het nieuwe Maritiem Onderzoekscentrum begonnen. Het startschot werd vrijdag gegeven met een inauguratiesessie en een werfbezoek van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Inauguratie COB @ugent in #Oostende. Nieuwe topinfrastructuur voor onderzoek gedrag kustwater. Vlaanderen = innovatie! pic.twitter.com/UHjH9QwqVc

— Philippe Muyters (@philippemuyters) 20 oktober 2017

Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende

Eind februari werd de eerste spadesteek gegeven voor het nieuw Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende, goed voor een investering van 28 miljoen euro. Acht maanden later kan er ook begonnen worden met de bouw van de nieuwe golftank, ook wel 'Coastal and Ocean Bassin' (COB) genoemd.

Dat bad is een golftank om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshoreconstructies te onderwerpen aan de gelijktijdige inwerking of belasting van golfslag, stroming en wind.

Uniek concept

De golftank bestaat uit een betonnen waterbassin van 30 op 30 meter. In water van 1,4 meter diep worden golven en stroming opgewekt. De invalsrichtingen van golven en stroming kunnen veranderd worden, zodat elke willekeurige onderlinge hoek tussen golven en stroming mogelijk is. Dat is een uniek concept.

Ook de stromingssnelheden zijn hoger dan wat momenteel beschikbaar is in onderzoeksfaciliteiten.

In het Maritiem Onderzoekscentrum komt ook nog een nieuwe sleeptank en een scheepssimulator.

Alle faciliteiten moeten operationeel zijn vanaf 2019. Het zal worden gebruikt voor onderzoek door het Waterbouwkundig Laboratorium en onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent en de KU Leuven.

Vlaams minister van Wetenschap Muyters

"Toponderzoeksfaciliteiten als het COB nodigen bedrijven en kennisinstellingen uit om samen na te denken over oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Met deze nieuwe infrastructuur versterken we nog maar eens onze positie als één van de innovatiefste regio's in Europa."

"Ik verwacht dan ook dat heel wat Europese onderzoekers graag zullen afzakken naar het Maritiem Onderzoekscentrum. Daar varen uiteindelijk ook onze Vlaamse bedrijven wel bij."

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Videoverslag WTV-Focus

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.