Scholieren kunnen dit schooljaar buiten de lesuren leren programmeren

Gepubliceerd op 18 september 2017

Programmeren

Scholieren in zo’n vijfentwintig Vlaamse scholen kunnen dit schooljaar buiten de lesuren leren programmeren via het project ‘CodesCool’. Na een evaluatie van dit pilootproject wordt dit mogelijk uitgebreid naar meer scholen.

De CodesCools, een initiatief van de Odisee-hogeschool, worden in de scholen zelf en gratis aangeboden, dit om zo toegankelijk mogelijk te zijn.

Minister Muyters:

“Er zijn in Vlaanderen schitterende initiatieven om jongeren computer skills bij te brengen, maar ons doel is echt om zo veel mogelijk kinderen te bereiken.”

“Het gloednieuwe project ‘CodesCool’, waar we 64.000 euro in investeren, moet het probleemoplossend denken van kinderen in de eigen basisschool aanscherpen, bijvoorbeeld tijdens middagpauzes of vlak na schooltijd. Maar we betrekken ook meteen de leerkrachten erbij en bieden hen kant-en-klare pakketten aan, waardoor de expertise in huis blijft.”

Codeklassen

Een Codescool richt één of meerdere Codeklassen in. Dit zijn groepjes van 10 tot 15 leerlingen uit het 5e leerjaar die wekelijks op school samenkomen om hun codeervaardigheden te oefenen en te verruimen. Dit tijdens de middagpauze of net na school.

Een Codescool wordt aangestuurd door een vrijwillige leerkracht uit het eigen schoolteam. Dit moet de school voorbereiden op de integratie van ‘codeervaardigheden’ in de leerplannen en in het reguliere lessenpakket. 

Deze leerkracht wordt bijgestaan door coaches. Dit kunnen ouders, grootouders of sympathisanten zijn. Voorkennis inzake computationeel denken is niet noodzakelijk.

Het Codescool-pakket omvat een bondig introductiepakket voor hen.

Leerlingen sluiten vrijwillig aan. De school kan motiverend optreden naar leerlingen die omwille van hun socio-economische status niet kunnen deelnemen aan andere bestaande initiatieven.

Het project biedt aan elke Codescool toegang tot een online leeromgeving met daarin afgebakende inhoudelijke pakketten die exact één Codeklas-bijeenkomst omvatten.

Dit pilootproject loopt van 1 september 2017 tot juni 2018.  In mei 2018 volgt er een kwantitatieve en een kwalitatieve evaluatie van het project.

Meer info: www.codescool.be

Liliane Moeremans
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.