Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec bouwen samen aan een smart city proeftuin

Gepubliceerd op 06 januari 2017

Living Lab

Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec slaan de handen in elkaar om van Antwerpen een Living Lab te maken. Een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen experimenteren met slimme technologieën die kunnen bijdragen tot een aangenamer en duurzaam stadsleven.

Vlaanderen investeert daarom via imec jaarlijks 4 miljoen euro in het City of Things-project en de uitbouw ervan naar Vlaanderen, naast de nodige projectmiddelen.

We maken van @Stad_Antwerpen een open slimme stad en leggen zo de basis voor #smartflanders! Start #cityofthings! @imecint pic.twitter.com/XlBSA0sxUQ

— Philippe Muyters (@philippemuyters) January 5, 2017

City of Things

City of Things is een samenwerking van stad Antwerpen, Vlaanderen en imec.

Het kloppend hart van dit project is gevestigd in StartupVillage, de plek in Antwerpen waar imec nu al zijn startupwerking voor Antwerpen heeft gehuisvest.

Stad Antwerpen wil in de periode 2017-2019 650.000 euro investeren in het Living Lab.

Netwerk van sensoren

Binnen City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten uitgebouwd. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met  allerlei innovatieve toepassingen.

Digitale innovatie geeft de stad meer economische slagkracht.

Met de inzichten die City of Things oplevert, kunnen de stad en bedrijven data verzamelen en deze gebruiken om doeltreffend beslissingen te nemen en innovatieve slimme toepassingen te bouwen.

Ook de haven zal binnenkort een kweekvijver worden van innovatieve slimme toepassingen.

Imec

De ambities van imec zijn groot. Het Antwerpse Living Lab moet uitgroeien tot de grootste Europese proeftuin voor internet of things-toepassingen.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

PDF icon Persbericht minister Muyters: Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec bouwen samen aan een smart city proeftuin

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.