Tesla: Vlaanderen op de shortlist samen met andere Europese regio's

Gepubliceerd op 22 februari 2017

Vlaanderen staat op de shortlist met Europese regio's die "later dit jaar" van autobouwer Tesla een aanbesteding in de bus mogen verwachten rond de bouw van een nieuwe fabriek. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Geert Bourgeois op een schriftelijke vraag.

Uit het antwoord:

Na zijn ontmoeting met de Vlaamse Regering in september 2015 verklaarde Tesla-topman Elon Musk dat Vlaanderen een mogelijke bestemming kon worden voor een Tesla-fabriek.

FIT blijft op regelmatige basis contacten onderhouden met Tesla. Het meest recente overleg heeft bevestigd dat Tesla later dit jaar een tender gaat uitschrijven naar een aantal regio’s in Europa die op hun shortlist staan. Het goede nieuws is dat Vlaanderen daarbij hoort, maar het wordt onvermijdelijk een opbod tussen die verschillende regio’s.

De kennis en kunde van Vlaanderen op het vlak van recyclage (batterijen) heeft voor Tesla reeds een meerwaarde betekent, maar ook voor andere bedrijven in deze sector. Mogelijke interessante O&O synergieën werden, in alle discretie, met meerdere partners onderzocht. Vooral discretie is een absolute voorwaarde, opgelegd door Tesla zelf, om te kunnen onderhandelen.

Bij recente ontmoetingen tussen Tesla energie-experten en Vlaamse actoren werd afgetoetst hoe een mogelijke O&O samenwerking in Europa vorm kan krijgen.

Volledige vraag en antwoord hieronder te downloaden

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.