Universiteit van Vlaanderen: eerste hoorcollege te zien op 6 november

Gepubliceerd op 20 september 2017
Bij onze noorderburen bestaat de Universiteit van Nederland al vijf jaar, met intussen al 40 miljoen views. De verschillende partners hopen ook in Vlaanderen op een breed bereik

Prikkelende vraag

Op de site van Universiteit van Vlaanderen (klik hier), een samenwerkingsverband van de vijf Vlaamse universiteiten, de Jonge Academie en mediapartners Knack en VRT, is op 6 november het allereerste hoorcollege te zien. De filmpjes zullen 15 minuten duren en moeten wetenschapsvragen beantwoorden voor een breed publiek.

"We focussen op jongeren, maar sluiten niemand uit", zegt initiatiefnemer Johnny Quidé. "Ook in Nederland bereikt de Universiteit alle leeftijden."

Elk filmpje start met een "prikkelende vraag". Die wordt binnen de drie minuten beantwoord, en daarna wordt de weg naar dat antwoord uitgelegd. De vragen kunnen uit alle domeinen van de wetenschap komen.

Universiteiten

Bij de universiteiten is het enthousiasme alvast groot. De aanwezige rectoren kregen van veel van hun wetenschappers te horen dat ze graag wilden meedoen.

"Passie voor kennis en wetenschap komt zo in ieders bereik", zegt VUB-rector Caroline Pauwels. "Daar kan de samenleving alleen maar beter van worden."

Bedoeling is dat vanaf 6 november elke schooldag een college online komt. Tot het einde van dit schooljaar zullen dat in totaal 100 filmpjes zijn. De eerste tien worden volgende week opgenomen in de Carré in Willebroek, en zullen draaien rond de thema's tijd en brein. Daarna trekken de opnames naar de verschillende universiteitssteden.

De mediapartners zorgen mee voor de verspreiding en gaan verder in op de thema's die de Universiteit aanbrengt. Dat zal op de VRT onder meer gebeuren in "Nieuwe Feiten" en "Interne Keuken" (beide Radio 1) en bij Knack zowel online als in het tijdschrift.

Ondertekening oorkonde Universiteit van Vlaanderen. @KU_Leuven trotse partner samen met andere Vlaamse universiteiten pic.twitter.com/a03bGGeqMI

— Luc Sels (@LucSels) 20 september 2017

(Bron: Belga)

 

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.