Vlaamse Regering en onderzoeksinstelling imec zetten extra in op lokale innovatie

Gepubliceerd op 24 februari 2017

Internationale voortrekkersrol

Het nieuwe vijfjarige convenant tussen de Vlaamse Regering en imec zet volop in op de lokale én internationale voortrekkersrol van het gereputeerde onderzoekscentrum. Concreet wordt de jaarlijkse dotatie van imec opgetrokken tot 108 miljoen euro.

Enerzijds wordt er extra geïnvesteerd in imec’s langetermijnonderzoek – zodat het zijn positie kan consolideren als ’s werelds belangrijkste onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie.

Anderzijds wordt volop de kaart van Vlaanderen getrokken, met extra middelen om lokale innovatie te ondersteunen – door Vlaamse partners gemakkelijker toegang te geven tot imec-technologie, bijvoorbeeld, en door te blijven investeren in professionele begeleiding voor hightech ondernemers.   

Philippe Muyters, Vlaams minister van economie en innovatie:

"In het nieuwe convenant met imec erkennen we volop het belang van dat internationaal leiderschap. Maar daarnaast voorzien we binnen de jaarlijkse dotatie van 108 miljoen euro ook extra middelen voor het ondersteunen van lokale innovatie."

“Zo kunnen Vlaamse bedrijven bij imec aankloppen voor geïntegreerde oplossingen die gebruik maken van de allerlaatste ontwikkelingen op het vlak van hard- én software. Dat is onontbeerlijk in hun zoektocht naar technologie die onmiddellijk in hun producten kan worden geïntegreerd om hen snel een competitief voordeel te verschaffen."

Vlaamse bedrijven

Dankzij het nieuwe convenant kan imec Vlaamse bedrijven voortaan nog beter begeleiden in hun volledige innovatieproces.

Er worden onder meer extra middelen vrijgemaakt voor imec.icon – waardoor nog meer bedrijven op een laagdrempelige manier samen met imec onderzoeksprojecten kunnen opstarten.

Maar ook instrumenten zoals imec.istart (gericht op Vlaamse digitale startups) en imec.xpand (voor entrepreneurs die innovaties op de markt willen brengen op basis van imec’s nano-elektronica knowhow) worden verder uitgebouwd, en hetzelfde geldt voor proeftuinprojecten zoals het Antwerpse City of Things. 

Luc Van den hove, Algemeen Directeur en CEO van imec:

 “Op die manier gaan we lokaal nog meer het verschil kunnen maken, en kunnen we het volledige potentieel van imec aanwenden om het Smart Flanders-initiatief en het Vlaamse ecosysteem een flinke duw in de rug te geven."

“We appreciëren het dan ook enorm dat de Vlaamse Regering ons de middelen geeft om met ons academische langetermijnonderzoek een versnelling hoger te schakelen – en ons tegelijkertijd toelaat om de brug te slaan tussen dat onderzoek en de industriële toepassingen die onze Vlaamse partners nodig hebben.”

 

Vlaanderen blijft investeren in de toekomst. Ondertekening convenant met @imec_int pic.twitter.com/7tfdOwSR9t

— Philippe Muyters (@philippemuyters) 21 februari 2017

 

Wist je dat elke smartphone id wereld VLmicrochip technologie bevat? Blijven investeren in onze unieke O&O @imec_int https://t.co/vtz931e1C0

— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) February 21, 2017

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.