Vlaanderen en China versterken samenwerking op vlak van onderzoek en innovatie

Gepubliceerd op 30 maart 2017

Versterkte samenwerking

Op de eerste ‘Belgium-China Innovation Dialogue’ ondertekende het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid een ‘Memorandum of Understanding’ met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De intentieverklaring moet leiden tot een versterkte samenwerking op het vlak van onderzoek en innovatie.

Op deze innovation dialogue vertoonden onze universiteiten en strategische onderzoekscentra (imec, VITO en Flanders Make) bijzondere interesse in een versterkte samenwerking met China.

Maar ook bedrijven en bedrijfsorganisaties zoals Flanders Food, essenscia, Barco, Janssen Pharmaceutica, Siemens, Agoria, SIM, Agfa en natuurlijk ook de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel tekenden present.    

Ontwikkelingspad

In augustus 2016 heeft China met haar ‘13th Science, Technology and Innovation Five Year New Plan 2016-2020’ volop gekozen voor een innovatiegedreven economisch ontwikkelingspad.

Momenteel besteedt China ongeveer 2% van het bbp aan R&D. Tegen 2020 zal dit oplopen tot 2,5% van het bbp, ongeveer equivalent aan het Belgische cijfer. Die enorme budgetten worden vooral ingezet op toegepast onderzoek. Dit biedt voor Vlaanderen enorme opportuniteiten voor versterkte samenwerking in wetenschapsdomeinen zoals digitale technologie, smart manufacturing, levenswetenschappen, aardobservatie, lucht- en ruimtevaart, …  

Departement EWI

Het Chinese ministerie van Wetenschap en Innovatie heeft reeds samenwerkingen met Belspo op het federale niveau, met WBI (Wallonië -Brussel-Internationaal) en FNRS (Franstalige FWO) in Wallonië/Franse Gemeenschap en met het FWO en het Departement EWI in Vlaanderen.

Vandaag werden drie nieuwe ‘Memories of Understanding’ ondertekend: met WBI, imec en het Departement EWI.

In uitvoering van het ‘Memory of Understanding’ zal het Departement EWI in de volgende maanden met haar Chinese evenknie samenwerkingsopportuniteiten onderzoeken en uitwerken met de bedoeling daarna tot een samenwerkingsakkoord te komen.

 

 

Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.