Zaak starten kan zonder attest bedrijfsbeheer

Gepubliceerd op 17 juli 2017
Het attest Bedrijfsbeheer is nodig voor wie een zaak in hoofd- of bijberoep wil opstarten. Sommige diploma’s leveren automatisch een attest op, andere niet. En in sommige gevallen volstaat het om enkel praktijkervaring aan te tonen. Minister Muyters wil komaf maken met dat kluwen, maar wil vooral dat zelfstandigen meegroeien met de competenties van de toekomst.

Actieplan

Vanaf 1 september 2019 zal je een zaak kunnen starten zonder dat je daarbij een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer moet voorleggen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters neemt op die manier opnieuw een drempel om te ondernemen weg. 

Er komt ook een actieplan dat zal voorzien in meer op maat gerichte opleidingen die zowel bij de start als doorheen de ondernemerscyclus nuttig zijn.

Onnodige drempel

Wie een zaak wil starten, moet vandaag nog altijd verplicht een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Om dat attest te behalen, moet je een aantal vakken rond economie gevolgd hebben. Dat kan in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de CVO’s.  

Vlaams minister van Economie schaft dat attest af vanaf september 2019. Hij vindt het een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om toch met een zaak te starten: 

“Een algemeen ondernemersattest geeft alleen weer dat iemand op een bepaald moment in het verleden de juiste competenties had, en zegt niks over hoe die competenties zijn veranderd door de jaren heen. Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van competenties, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel. Ik zal ook in die zin een actieplan opstellen.”  

Volledig persbericht onderaan pagina te downloaden

Documenten Vlaamse Regering

PDF icon Opheffing attest basiskennis bedrijfsbeheer - nota

PDF icon Opheffing attest basiskennis bedrijfsbeheer - memorie_van_toelichting

PDF icon Opheffing attest basiskennis bedrijfsbeheer - evaluatierapport

PDF icon Opheffing_attest_basiskennis_bedrijfsbeheer -_ontwerp_van_decreet

PDF icon Opheffing_attest_basiskennis_bedrijfsbeheer_-_reguleringsimpactanalyse

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.