Klimaatneutraal: Europese aanbevelingen voor energie-intensieve industrieën

Published on 02 December 2019

Aanbeveling

Recent werd het Masterplan 2050 voor EU Energie-intensieve industriesectoren gepubliceerd. Een groep van experten stelde aanbevelingen op over de wijze waarop deze energie-intensieve sectoren van de EU kunnen worden getransformeerd, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

Deze industriesectoren vormen de kern van diverse waardeketens waarbij ze een belangrijk aandeel vormen van economie en werkgelegenheid. Tussen 1990 en 2015 zijn de broeikasgasemissies van deze sectoren met 36 % gedaald.

In de aanbevelingen wordt met name in het kader van drie hoofdprioriteiten de nadruk gelegd op belangrijke succesfactoren:

  1. Markten creëren voor klimaatneutrale en circulaire producten;
  2. Grootschalige proefprojecten ontwikkelen voor ‘clean tech’ met bijhorende financiering;
  3. Overschakelen op alternatieve, klimaatneutrale energiebronnen en grondstoffen.

Green deal

De uitdagingen om deze industriële sectoren tijdig te kunnen aanpassen zijn extra groot, aangezien ze ook deel uitmaken van wereldwijde markten met grote concurrentie. Deze cross-sectoriële benadering, een intensieve samenwerking tussen verschillende sectoren, zal gebruikt worden voor het opstellen van toekomstig beleidswerk van de nieuwe Europese Commissie, zoals de Green deal en de Europese Industriële Strategie.

De Commissie heeft in oktober 2015 deze groep op hoog niveau voor energie-intensieve industrieën, die is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten, de industrie en het maatschappelijk middenveld, opgezet om advies te verstrekken over beleidsmaatregelen die relevant zijn voor energie-intensieve industrieën.

Commissaris Elżbieta Bieńkowska, bevoegd voor Interne markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf:

“De EU-industrieën zijn onze partners bij de verwezenlijking van klimaat- en circulariteitsdoelstellingen en ik feliciteer hen met hun engagement. Een klimaatneutrale economie is niet alleen een must voor toekomstige generaties, maar biedt ook enorme kansen op het gebied van innovatie, economische groei en het scheppen van banen.”

Meer informatie en documenten

>> https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/IP_19_6353

Lieven Top
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.