Nieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR

Published on 26 September 2023
(c) Wouter Maeckelberghe
Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen ondertekenden vandaag een intentieverklaring over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen.

Bidbook

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen.

Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen. Hierin staan verdere afspraken over samenwerking en geven de ministers groen licht voor de voorbereiding van een consortium.

Ik heb vandaag veel positieve energie gevoeld om van het project Einstein Telescope een succesverhaal te maken. De wil is er om er samen iets van te maken, met de overheden, met de kennisinstellingen en met de bedrijven. Ik zal dit project, dat zo belangrijk is voor onze provincie Limburg, Vlaanderen, België, Nederland, Duitsland en in het bijzonder voor de grensregio van dichtbij blijven opvolgen, in het besef dat we iets unieks aan het uitbouwen zijn.

Vlaams Minister van Innovatie Jo Brouns

Einstein Telescope

De Einstein Telescope wordt wereldwijd de eerste zwaartekrachtsgolfdetector van de derde generatie. Deze telescoop zal ons een schat aan nieuwe inzichten schenken over de evolutie en structuur van het heelal, met waarnemingen die ons steeds dichter bij de Oerknal brengen. 

Een taskforce uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is bezig met de voorbereidingen voor een gezamenlijke kandidatuur om de telescoop naar het grensgebied van de drie landen te halen.

Hier wordt gewerkt aan het plan om de telescoop op 250 meter onder de grond te bouwen in een driehoeksvorm, met hoekpunten die door detectiearmen van telkens 10 kilometer worden verbonden. Een ondergronds observatorium is de beste garantie voor optimale, ruisarme waarnemingen.

Mauro Callens
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

This may interest you

27 September 2023

Flanders Looks ahead to the Tenth European Framework Programme for Research and Innovation

Although Horizon Europe (= the ninth European Framework Programme for Research and Innovation) is only halfway through, preparations for its successor have already begun. Therefore, in Flanders, the Working Group 12 of the Flemish Stakeholder Platform for European Programmes (VEP), has drafted a reflection paper on the future FP10. A similar exercise was done in the past for the current Horizon Europe programme.
07 March 2021

Explore Flanders Blue Research and Innovation system

A new publication 'Gearing up our blue knowledge - Tackling ocean challenges in the UN Decade of Ocean Science' invites you to explore the Flanders Blue Research and Innovation system.
06 May 2020

Large scale research infrastructure in Flanders - Flemish participation in international research infrastructures 2020

The department Economy, Science and Innovation and the Research Foundation Flanders have joined forces to prepare this overview of large-scale and international research infrastructures in which they have invested over the last 10 years. A collection of which we can justifiably be proud of.

EN - Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.