Nieuws

Filter items
 • Nieuws
  Elke euro Vlaamse steun voor Imec brengt 8 euro op
  Gepubliceerd op
  20 januari 2020

  Voor elke euro die de Vlaamse overheid investeert in Imec realiseert het technologisch onderzoekscentrum in Leuven een toegevoegde waarde van 8 euro. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die vrijdag bekendgemaakt werd naar aanleiding van het bezoek van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V). De minister bezocht er o.a. de imec School waar sinds september vorig jaar technische talenten zonder diploma worden opgeleid.

 • Nieuws
  Record aantal winwinleningen: vrienden en familie leenden in 2019 bijna 63 miljoen euro aan kmo’s
  Gepubliceerd op
  18 januari 2020

  Nooit eerder werden zoveel kmo’s door familie, vrienden en bekenden geholpen aan kapitaal als het afgelopen jaar. In totaal werd maar liefst 62,5 miljoen euro geleend aan kmo’s via 2.630 projecten. Het gemiddelde bedrag per lening ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. In 2019 werd gemiddeld 23.771 euro geleend. In totaal zijn er vandaag ruim 19.000 winwinleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna een half miljard euro.

 • Nieuws
  Emissiehandelssysteem (ETS): Europese openbare raadpleging over ontwerp-ETS-richtsnoeren
  Gepubliceerd op
  17 januari 2020

  In het kader van de Europese Green Deal vraagt de Europese Commissie aan burgers en belanghebbenden om via een openbare raadpleging hun standpunten kenbaar te maken over het voorstel van de Commissie en de mogelijke gevolgen ervan voor het koolstofweglekrisico (carbon leakage), de doeltreffendheid van het ETS-systeem en de mogelijke verstoringen van de mededinging.

 • Nieuws
  Schriftelijke vragen deze week | week 3
  Gepubliceerd op
  17 januari 2020

  O.a. Onderzoek en ontwikkeling (O&O) - prognoses inzake de realisatie van de 1%-norm, stand van zaken e-loket voor ondernemers, beleidsdomeinmatige toepassingen gamification en economische return F35 gevechtsvliegtuigen.

 • Nieuws
  Vlaamse reflectienota vernieuwde Europese onderzoeksruimte
  Gepubliceerd op
  13 januari 2020

  Samen met alle belanghebbenden heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een Vlaamse reflectienota uitgewerkt over de vernieuwde Europese onderzoeksruimte. 

 • Nieuws
  Gepubliceerd op
  10 januari 2020

  In de Commissie van het Vlaams Parlement werd een gedachtewisseling georganiseerd over de economische impact van de Vlaamse universiteiten en hun rol als motor van onderzoek en ontwikkeling. Luc Sels (voorzitter Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), Koen Verlaeckt (secretaris-generaal VLIR) en Rik Van de Walle (Rector universiteit Gent) namen hierbij het woord.

 • Nieuws
  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 januari
  Gepubliceerd op
  10 januari 2020

  Vragen om uitleg over digitalisering bij bedrijven en het beleidsplan Artificiële Intelligentie en de onrechtstreekse participatie van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen in Brussels Airport

 • Nieuws
  Gepubliceerd op
  10 januari 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Nieuws
  Citizen Science: zeven nieuwe projecten goedgekeurd
  Gepubliceerd op
  7 januari 2020

  Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor innovatie, kent 1 miljoen euro toe aan 7 Citizen Science projecten. Dat zijn projecten waarbij onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en onderzoekersinstellingen het brede publiek bij hun onderzoeksproces betrekken. Burgerwetenschap verkleint de kloof tussen wetenschappers en burgers, zorgt voor een unieke dataset voor de onderzoekers en zorgt voor een groter draagvlak voor wetenschap, technologie en innovatie bij de bevolking.

 • Nieuws
  Gepubliceerd op
  6 januari 2020

  Op initiatief van Vlaams minister Hilde Crevits keurde de Vlaamse Regering voor het kerstverlof het Vlaams beleidsplan Open Science en de oprichting Open Science Board goed. Vlaanderen zal 5 miljoen euro recurrent investeren in Open Science om invulling te geven aan het Europese engagement.