Wetenschapscommunicatie

Sinds het wetenschaps- en innovatiebeleid een Vlaamse bevoegdheid werd, na de staatshervorming van 1993, heeft de Vlaamse overheid in toenemende mate aandacht en middelen besteed aan de popularisering van wetenschap en (technologische) innovatie en een coherent wetenschapscommunicatiebeleid uitgebouwd.      

Naast de volgehouden inspanning om de wetenschappelijke geletterdheid bij brede lagen van de bevolking te verhogen is het noodzakelijk de dialoog tussen wetenschap en maatschappij te stimuleren. Ook in de beleidsnota Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie 2019-2024 is wetenschapscommunicatie één van de beleidsvelden.

Beleidsplan Wetenschapscommunicatie

Naast de volgehouden inspanning om de wetenschappelijke geletterdheid bij brede lagen van de bevolking te verhogen is het noodzakelijk de dialoog tussen wetenschap en maatschappij te stimuleren. 

In het beleidsplan Wetenschapscommunicatie 2022-2030 legt de Vlaamse Regering volgende strategische 4 doelstellingen vast:

  • Vlaanderen op de kaart zetten als topregio op het vlak van wetenschap, technologie en innovatie;
  • het brede publiek duidelijk, eenvoudig en genuanceerd informeren over de voortgang  en de doorbraken in deze domeinen; 
  • iedereen sensibiliseren voor het maatschappelijk, economisch en cultureel belang van wetenschappen en technologie;
  • jongeren stimuleren tot studie- en beroepskeuzes in deze STEM-richtingen.

Deze strategische doelstellingen worden vertaald in 5 concrete beleidsdoelstellingen:

  • Stimuleren van de instroom van jongeren in STEM-studierichtingen en beroepen in complementariteit met de STEM-agenda 2030.
  • Het versterken van kennis van wetenschap en innovatie om zo extra maatschappelijk draagvlak te creëren. 
  • Het versterken van de uitstraling van de kwaliteit van het onderzoek en de onderzoekers in Vlaanderen.
  • Burgers actief laten participeren aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Intensievere afstemming tussen EWI – VlAIO – FWO op vlak van wetenschapscommunicatie.

Om deze doelstellingen te realiseren wordt er versterkt ingezet op de samenwerking met de structurele partners wetenschapscommunicatie (met en zonder convenant) en projectpartners enerzijds, en anderzijds een versterkte samenwerking binnen de overheid tussen EWI, Vlaio en FWO.

Het volledige Beleidsplan Wetenschapscommunicatie 2022-2030 kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Wetenschapsbarometer

De wetenschapsbarometer is een bevragingsinstrument om het draagvlak voor wetenschap en technologie bij verschillende doelgroepen te bepalen. Een eerste bevraging (nulmeting) werd in het voorjaar van 2018 georganiseerd. Momenteel zijn de resultaten van de meting uit 2023 beschikbaar.

Onze structurele partners

Het Departement EWI werkt samen met een aantal structurele partners. Zij vormen onmisbare schakels tussen onderzoekers en burgers en organiseren tal van initiatieven waar burgers rechtstreeks met wetenschappers in contact komen en bij het wetenschapsgebeuren betrokken worden.

Liliane Moeremans
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek
Kris Maison
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.