Mens of robot, wie doet het werk?

Samenwerking tussen mens en robot

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid. Op dinsdag 22 oktober neemt Flanders Make het woord.

Dirk Torfs, algemeen directeur Flanders Make

Dirk Torfs, algemeen directeur Flanders Make, schetst tijdens deze lunchtalk een beeld van hoe de digitale technologie de toekomst van onze industrie zal bepalen, hoe we hiermee werkbaar werk creëren voor onze werknemers en welk onderzoek van Flanders Make hiertoe bijdraagt.

"We leven in een snel veranderende wereld. Enkel door hier voldoende op in te spelen, kan onze industrie competitief zijn en blijven. We moeten inzetten op werkbaar werk dankzij slimme technologie."

"Zo zetten we nu meer en meer in op de samenwerking tussen mens en robot, waarbij mensen het werk doen dat handigheid en menselijke creativiteit vergt en robots het zware, repetitieve werk."

Voorbeelden

  • bij maatwerkbedrijf Mariasteen werken mensen met fysieke en mentale beperkingen. Dankzij digitale werkinstructies kunnen ze veel sterkere prestaties neerzetten dan voorheen.
  • Operatoren opleiden voor een nieuwe job of een nieuwe taak kan heel eenvoudig in een virtual reality omgeving. Zo kan de operator op de werkvloer onmiddellijk aan de slag.
  • Aardbeien plukken, daar zijn steeds moeilijker mensen voor te vinden. Een aardbeiplukrobot die ziet en voelt welke aardbeien rijp zijn en in staat is om ze te plukken zonder ze te pletten kan deze ondankbare taak perfect overnemen en komt de aardbeienteelt in Vlaanderen ten goede

Deze voorbeelden en veel meer komen aan bod in onze volgende 'W[eet]enschap, middagsessies om op te eten'.

Iedereen van harte welkom. Inschrijven kan onderaan de pagina.

Bekijk hier de presentatie

PDF icon W[eet]enschap - Mens of robot, wie doet het werk

Praktisch

Datum: dinsdag 22 oktober, 12u30 – 13u20

Locatie: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, Brussel

Bereikbaarheid: Het Herman Teirlinckgebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een pendeldienst tussen het Herman Teirlinckgebouw en het station Brussel-Noord. Kijk hier voor de aanbevolen route

De middagsessies zijn vrij toegankelijk, maar inschrijven via het inschrijformulier onderaan de pagina wordt aanbevolen.

(Andere middagsessies voor dit najaar verneem je het eerst via onze EWI-nieuwsbrief. Abonneren op onze nieuwsbrief doe je door op onderstaande blauwe knop te klikken en je e-mailadres in te vullen.)

 

Programma

11u30: Vrije toegang - Lunch aangeboden

12u30: Verwelkoming

12u35: Lezing + mogelijkheid tot interactie

13u20: Einde

Inschrijven

Emmelie Tindemans
Communicatieverantwoordelijke
Staf
Wanneer?
-
Waar?