1 miljoen euro voor ecologische investeringen BASF Antwerpen

Filter items
Nieuws
17 juli 2017

Hergebruik methaangas

BASF wil voor haar productie van ammoniak gebruik gaan maken van vrijgekomen methaangas. Daardoor zal niet alleen het aardgasverbruik van BASF dalen maar zal ook zo’n 60% minder methaanoverschot moeten worden ‘afgefakkeld’ (het verbranden van te veel aan gas).

BASF Antwerpen investeert 16 miljoen euro in het hergebruik van methaangas voor haar ammoniakproductie. Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters schraagt de Vlaamse Regering het project met een strategische ecologiesteun van 1 miljoen euro.

Met 3000 eigen werknemers en nog eens 2000 werknemers bij partners en onderaannemers, is BASF Antwerpen één van de grote bedrijven in Vlaanderen. Ook de komende jaren blijft het bedrijf investeren in Antwerpen.

BASF wil voor haar productie van ammoniak gebruik gaan maken van vrijgekomen methaangas. Daardoor zal niet alleen het aardgasverbruik van BASF dalen maar zal ook zo’n 60% minder methaanoverschot moeten worden ‘afgefakkeld’ (het verbranden van te veel aan gas).

Vlaamse ecologiesteun

De investeringen die nodig zijn voor het gebruik van de methaangassen bedragen zo’n 16 miljoen euro. Daarin draagt de Vlaamse regering 1 miljoen euro bij via een strategische ecologiesteun.

Vlaams minister van Economie en Innovatie en Sport Philippe Muyters:

“Door onze bijdrage ondersteunen we niet alleen de ecologische investeringen van BASF, maar geven we meteen ook een vertrouwenwekkend signaal naar het management voor andere investeringen. Het aanwenden van methaan voor de ammoniakproductie is namelijk slechts een onderdeel van een veel ruimer project.”

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Nieuws & Evenementen

 • VARIO-advies: Internationaal toptalent aantrekken en verankeren in Vlaanderen

  VARIO-advies: Internationaal toptalent aantrekken en verankeren in Vlaanderen

  6 december 2017

  De Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen heeft zijn eerste advies overgebracht aan Vlaams minister Philippe Muyters. Omdat de war on talent overal woedt, werkte de Raad een advies in 20 actiepunten uit om de beste studenten, onderzoekers en professoren naar Vlaanderen te krijgen en hier te houden.

 • Tweede PIO-oproep: 28 projectaanvragen in PIO-mailbox

  Tweede PIO-oproep: 28 projectaanvragen

  7 december 2017

  Van 27 september tot 1 december 2017 liep de tweede PIO-oproep voor projectvoorstellen gericht op de aankoop of ontwikkeling van innovatieve oplossingen door publieke organisaties. Het PIO-team ontving in totaal maar liefst 28 aanvragen. De voorstellen richten zich vooral op digitalisering en duurzaamheid.

 • Het hefboomeffect van Screen Flanders

  Het hefboomeffect van Screen Flanders

  11 december 2017

  Via Screen Flanders ondersteunt de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen. Sinds de start van het programma midden 2012, genereerde 1 euro investering door Screen Flanders 4,93 euro audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest. Dit blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan minister Muyters.

 • Gloednieuw "slim" kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris

  Gloednieuw "slim" kantoorgebouw voor Flanders Make en Sirris

  6 december 2017

  "We geloven niet alleen in Sinterklaas, maar ook in een toekomst voor de maakindustrie in Vlaanderen", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdagvoormiddag in Leuven, waar hij op het Wetenschapspark Arenberg de eerste steen kwam leggen van een nieuw onderzoekscentrum voor innovatie.

 • Kenniscentrum voor Citizen Science Community

  Kenniscentrum voor Citizen Science Community

  27 november 2017

  Minister van Innovatie Philippe Muyters kondigde zondag op de Dag van de Wetenschap aan dat hij de Citizen Science Community in Vlaanderen vanaf januari zal versterken met een kenniscentrum. RVO-Society, een organisatie die vandaag een belangrijke brug slaat tussen wetenschap en onderwijs, zal deze rol opnemen.