Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 december 2022)

Gepubliceerd op 23 december 2022

>> Bekijk hier alle beslissingen en bijhorende documenten van de Vlaamse Regering van 23 december 2022

Economie 

Addendum 4 convenant Expertisecentrum O&O Monitoring 2019-2023 (ECOOM)

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van addendum 4 goed bij het convenant 2019-2023 tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum O&O-Monitoring (ECOOM). Het addendum kent extra taken toe aan ECOOM rond de monitoring van het Artificiële Intelligentie (AI) en Cybersecurity (CS)-beleid, het verder zetten en verdiepen van een ad-hoc-opdracht rondom de analyse van waardenketens en de aanstelling van een verbindingspersoon die het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie zal ondersteunen in haar taken rondom beleidsanalyse.

Flanders Technology International vzw (F.T.I vzw), Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en SYNTRA-opleidingscentra: subsidie compensatie energiekosten

De laatste maanden is er op de groothandelsmarkten een felle stijging van de prijzen voor elektriciteit en aardgas. De stijgende energieprijzen laten zich niet enkel voelen bij particulieren, maar treffen ook bedrijven, bezoekerscentra en onderzoek- en opleidingsinstellingen, waaronder FTI vzw, ILVO, het Instituut voor Tropisch Geneeskunde (ITG) en de SYNTRA-opleidingscentra. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat een compensatieregeling uitwerkt voor deze instellingen, door éénmalig extra middelen te voorzien als gedeeltelijke compensatie voor de stijgende energieprijzen in 2022 en 2023. Ze voorziet daarvoor een totaal budget van 7 miljoen euro binnen het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

Herverdeling krediet beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)

De Vlaamse Regering keurt twee herverdelingsbesluiten voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) goed. Het gaat enerzijds over de herverdeling van een provisioneel krediet van 452.000 euro voor het begrotingsjaar 2022 naar de Lissabonlijn, om de nog resterende middelen voorzien op het provisioneel krediet aan te wenden. Het tweede besluit herverdeelt 1,1 miljoen euro aan vrijgekomen middelen van het begrotingsartikel dat het Regmed-programma financiert naar Imec. De middelen worden herverdeeld voor gedeeltelijke compensatie van de gestegen personeelskosten door indexeringen voor de onderzoeksprogramma’s artificiële intelligentie en cybersecurity.

Aanvraag verlenging steunzones rond Machelen, Turnhout en Genk met 24 maanden

Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar (kmo's) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft. Grote ondernemingen komen in principe niet in aanmerking voor deze steunmaatregel maar in bepaalde gemeenten die door Europa zijn opgenomen op de 'Regionale Steunkaart' laat Europa een uitzondering toe. De 3 zones die momenteel in Vlaanderen zijn afgebakend, bevatten alle bedrijventerreinen, brownfieldconvenanten en businesscenters binnen een straal van 40 km rondom Ford Genk (tot 31 oktober 2022), rondom de getroffen vestigingen van Philips en Heinz in Turnhout (tot 31 oktober 2022) en rondom de gemeente Machelen (tot 31 mei 2026). Medio juli werd de nieuwe Europese regionale steunkaart gepubliceerd. In navolging hierop nam de Vlaamse Regering een mededeling aan rond de impact van de nieuwe regionale steunkaart op de steunzones rond Genk, Turnhout en Machelen. Recent werd de principiële beslissing genomen om via een wetswijziging de verlenging van de steunzones met 24 maanden mogelijk te maken. Deze verlenging kan aangevraagd worden door middel van een beslissing van de Vlaamse Regering meegedeeld per brief aan de federale minister van Financiën. In dit kader stemt de Vlaamse Regering in met de verlenging van de steunzones rond Machelen, Genk en Turnhout met 24 maanden. Ze machtigt de Vlaamse minister van Economie het voorstel van de verlenging van de steunzones in te dienen bij de federale minister, bevoegd voor Financiën.

Wetenschap 

Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB): benoeming leden

De Vlaamse Regering benoemt de leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten voor het jaar 2022.

Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ vzw): subsidie uitbouw Marien Station Oostende

De Vlaamse Regering kent een eenmalige investeringssubsidie van 1 miljoen euro uit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen toe aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De subsidie is bedoeld om een beperkte nieuwbouw te realiseren op het Marien Station Oostende. Daarmee wordt het masterplan van de site afgewerkt en voorziet het een oplossing voor de huisvestingsproblematiek van de instelling, rekening houdend met de geprojecteerde groei in de huidige convenantperiode 2022-2026.

Katholieke Universiteit Leuven (KUL): subsidie onderzoeksinfrastructuur 'Fossielvrije Serre'

De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro steun toe aan het project ‘onderzoeksinfrastructuur Fossielvrije Serre’ van de KU Leuven. De nieuwe onderzoeksserre vervangt de huidige serre, die verouderd is en een capaciteitsprobleem heeft. De nieuwe serre zal naast state-of-the-art op internationaal onderzoeksvlak ook uniek zijn door de energievoorziening die helemaal vrij is van fossiele brandstoffen. Zo zal de serre ook een voorbeeldfunctie hebben voor de klimaatneutrale toekomst van de glastuinbouw in Vlaanderen.

Katholieke Universiteit Leuven (KUL): subsidie continuering RegMed XB 2022-2023

Regeneratieve geneeskunde wil zieke of beschadigde weefsels en organen, en de functies ervan, herstellen, en richt zich op enkele van de meest ingrijpende en dure chronische aandoeningen. RegMed XB (Regeneratieve Medicine crossing Borders) is de naam van het Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde. Binnen Vlaanderen zijn twee toonaangevende projecten uitgebouwd, in samenwerking met Nederland: BioJoint (KULeuven) en BioKidney (VIB). BioKidney wordt de komende periode afgerond, BioJoint vraagt een verlenging van de huidige subsidieovereenkomst naar 2023. Daarnaast is een plan opgesteld voor de uitbouw van een organoid gebaseerde weefsel-aanmaak platform (ORBIT), dat op een kost-effectieve manier de productie van weefsel-engineerde implantaten en organen op industriële schaal wil realiseren. Voor de verdere implementatie van RegMed XB in Vlaanderen is een roadmap opgesteld. De Vlaamse Regering kent nu een subsidie toe aan KU Leuven in het kader van deze strategische roadmap RegMed XB. Het gaat om 1 miljoen euro voor de voortzetting en consolidatie van BioJoint en 1 miljoen euro voor de verdere uitbouw van het ORBIT weefselproductieplatform, voor de periode van medio 2022 tot eind 2023. De Vlaamse minister bevoegd voor het wetenschapsbeleid zal zorgen voor de verdere uitwerking van deze beslissing.

Medefinanciering EuroHPC projecten werkprogramma’s 2021 en 2022 via subsidie aan het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen

De Vlaamse Regering keurt de cofinanciering goed van de projectvoorstellen die geselecteerd werden in het kader van het European High Performance Computing (EuroHPC) werkprogramma 2021-2022, voor een totaal bedrag van 1,26 miljoen euro. Het gaat om vier projecten waaraan onderzoekers van Vlaamse universiteiten deelnemen, die succesvol geselecteerd zijn binnen de verschillende EuroHPC oproepen: SPACE: Scalable Parallel and distributed Astrophysical Codes for Exascale (KULeuven); MultiXscale: Centre of Excellence in exascale-oriented application codesign and delivery for multiscale simulations (UGent); EuroCC-2: National Competence Centres for High Performance Computing (UAntwerpen, VUB en UHasselt) en LUMI-Q (UHasselt). De EuroHPC gemeenschappelijke onderneming hanteert daarbij het principe van 50/50 medefinanciering voor onderzoeksprojecten.

Convenant Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) 2023-2027

Na een evaluatie van het vorige convenant, dat eind 2022 ten einde loopt, keurt de Vlaamse Regering nu het nieuwe convenant goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) 2023-2027. Het convenant regelt enerzijds de administratieve ondersteuning van de VLIR voor het Gezaghebbende Panel van het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand Sociale en Humane Wetenschappen (VABB-SHW) en anderzijds de ondersteuning van de kennisinstellingen rond het Nagoya-protocol.

Eigen Vermogen Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO): subsidie bouw en installatie Feed Pilot

De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie van 3,5 miljoen euro toe aan het Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) voor de bouw en installatie van de Feed Pilot. Het gaat om een precisie-proefvoederinstallatie op de Scheldeweg in Melle, ter vervanging van twee bestaande proefvoederinstallaties. Een precisie-proefvoederinstallatie is van belang om het onderzoek naar het gebruik van reststromen in de voeding en voeders van dieren een extra impuls te geven. Door de snelle eiwittransitie en de toegenomen vraag naar het sluiten van kringlopen, hebben bedrijven en onderzoeksinstellingen nood aan mogelijkheden om te onderzoeken hoe ze nieuwe producten in voeders kunnen incorporeren en om een optimaal gebruik van die voeders te verkennen, om voedsel- en voederverliezen bij mens en dier te vermijden en om op die manier de sector te helpen de klimaat- en milieudoelstellingen (methaan- en stikstofreductie) te halen.

Subsidie werking Vlaamse AI Academie: wijzigingsbesluit

Omdat het aanwerven van geschikte medewerkers langer duurde dan verwacht, verlengt de Vlaamse Regering de duurtijd voor de besteding van de toegekende subsidie voor de werking van de Vlaamse AI Academie (VAIA) tot maximaal 6 bijkomende maanden in 2023, tot 30 juni 2023.

Innovatie 

2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Genzyme Flanders bv in Geel

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 2 miljoen euro toe aan Genzyme Flanders bv in Geel. Genzyme Flanders maakt deel uit van de Sanofi-groep, een internationale farmaceutische groep met hoofdzetel in Parijs. Genzyme Flanders produceert recombinante therapeutische eiwitten via culturen van dierlijke cellen, gericht op zeldzame ziekten en immunologie. Het transformatieproject omvat de productie van een innovatief biologisch geneesmiddel voor de behandeling van patiënten met hemofilie A.

Katholieke Universiteit Leuven: subsidie luchtwasser in dierenstallen op de onderzoekssite TRANSfarm

De Vlaamse Regering kent voor de komende twee jaar een subsidie van 978.000 euro toe aan de KULeuven voor de installatie, het testen en de demonstratie van een innovatief type luchtwasser in dierenstallen op de onderzoekssite TRANSfarm. Het project moet een superieure luchtwassertechnologie demonstreren, die ammoniak uit stallucht omzet in ammoniumnitraat met behulp van een plasmareactor. De luchtwasser wordt daarvoor gebouwd op de TRANSfarm-site van KU Leuven, en geëvalueerd voor de de-pollutie van de ventilatielucht van een stal met een capaciteit van 700 varkens. Doel is te komen tot een ammoniakverwijderingsrendement van 99%.

1,8 miljoen euro subsidie voor uitbreiding FacThory, de campus voor de slimme maakindustrie op de Thor site in Genk

De Vlaamse Regering kent aan MO-THOR nv 1,8 miljoen euro toe voor de uitvoering van het project ‘FacThory’, de campus voor de slimme maakindustrie op de Thor site in Genk tijdens de periode 2023-2025. De FacThory wil zich ontwikkelen tot een hotspot voor de maakindustrie door de creatie van een ecosysteem van bedrijven en onderzoeksinstellingen die producten maken en technologie aanbieden om een bestaand proces te digitaliseren, automatiseren en slimmer te maken met als doel de flexibiliteit verhogen en de doorlooptijd verlagen. Het gaat om de uitbreiding van een eerder gesteund EFRO-project: ‘Smart Manufacturing Campus’. Het bijkomende project omvat de investering in apparatuur, de upgrade en de fit out kosten van apparatuur en bijkomende architectuur- en engineeringskosten.

Cofinanciering ‘CrossRoads Vlaanderen-Nederland’-project

In het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma 2021-2027, kent de Vlaamse Regering 950.000 euro toe voor de cofinanciering van het project ‘CrossRoads Vlaanderen-Nederland’. Het project beoogt product- en procesinnovaties in grensoverschrijdende kmo-projecten te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor de volgende maatschappelijke transitiedomeinen: duurzaam gebruik van materialen en energie, digitalisering van productieprocessen en persoonsgebonden zorg.

Bijkomende steun aan Moonshot Later Stage Innovation Projecten PILLAR II en SDR

Het Moonshotprogramma heeft tot doel om tegen 2040 technologische doorbraken te realiseren, zowel in producten als processen, die op hun beurt tegen 2050 kunnen bijdragen tot het behalen van CO2-neutraliteit in Vlaanderen binnen een economisch leefbare context. Om dit te realiseren werden in september 2019 verschillende Moonshot Later Stage Innovation (LSI) projecten ingediend. De Moonshot LSI-projecten richten zich op de experimentele demonstratiefase om de toekomstige marktintroductie te versnellen van in Vlaamse onderzoeksorganisaties op laboschaal ontwikkelde innovatieve producten, processen en diensten. Door de hogere kosten vanwege de huidige economische situatie en de hoge inflatie van materiaal- en personeelskosten vroegen 2 consortia om bijkomende financiële middelen te verkrijgen. Op basis van de evaluatie van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Moonshot, het advies van de Moonshot Governance Board en het advies van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innovatie (VLAIO) beslist de Vlaamse Regering om bijkomende steun te verlenen aan ‘Chemical Looping Process for Super-Dry Reforming of CO2 into CO – SDR’ van Universiteit Gent (112.800 euro) en aan ‘Unique PILot infrastructure for innovative catalytic biorefinery of Lignocellulosic material to functional bio-ARomatics – PILLAR 2’ van het VITO (778.200 euro). VLAIO zal instaan voor de verdere opvolging van deze steuntoekenning en de uitwerking van de subsidie-overeenkomst.

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.