Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 mei 2019)

Gepubliceerd op 03 mei 2019

Economie

Ontslag en benoeming lid van Beslissingscomité Hermesfonds

De Vlaamse Regering vervangt Machteld Verbruggen door Ria Bollen als lid van het Beslissingscomité bij het Hermesfonds.

Strategische transformatiesteun Galana nv in Waregem

De Vlaamse Regering kent 608.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Galana nv in Waregem. Galana is actief in de diepvriesproductie van seafood, sorbetijs en bakkerijproducten. Galana wil groeien in het bakkerijsegment door middel van productontwikkeling van ready-to-eat-taartjes.

Lancering Werkbaarheidscheque en verhoging Kmo-portefeuille in 2019

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de lancering van de subsidieoproepen Werkbaarheidscheque en de verhoging van de Kmo-portefeuille 2019. De oproep werkbaarheidscheque voor organisaties zal van 7 mei 2019 tot en met 6 december 2019 beschikbaar zijn, waarbij alle ondernemingen maximaal 3 keer beroep kunnen doen op deze cheques, met een plafond van 10.000 euro. Daarnaast moet elke organisatie ook eigen cofinanciering inbrengen. Met deze cheque kunnen organisaties een meting of scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen; en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan/meting, waarbij de begeleiding ook kan inhouden: rapporteren over de werkbaarheid, opstellen van een werkbaarheidsplan, toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten opgenomen in dit plan en de monitoring en opvolging van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk. De verhoging Kmo-portefeuille zal in dezelfde periode beschikbaar zijn waarbij alle kmo’s die aan de criteria voldoen beroep kunnen doen op deze maatregel maar dit tot het plafond van 5.000 euro per kmo bereikt is. De verhoging kan gebruikt worden voor het aankopen van advies en opleiding.

 

Wetenschap

Vernieuwing Vlaams UNESCO-trustfonds Wetenschappen

De Vlaamse Regering heeft sinds 1999 een samenwerking met de UNESCO op het domein van de wetenschappen. Deze overeenkomst werd op 19 mei 2014 voor vijf jaar hernieuwd. Een mogelijke hernieuwing moet voorafgegaan worden door een evaluatie. Rekening houdend met de aanbevelingen van de evaluatie, keurt de Vlaamse Regering nu de verlenging goed van het Akkoord over het Vlaams UNESCO-Trustfonds ter ondersteuning van de UNESCO-activiteiten op het domein van de wetenschappen ('FUST') voor de periode 2019-2023.

Financiering Bijzondere Onderzoeksfondsen universiteiten: wijziging financieringsbesluit

Na advies van de Raad van state wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen aan de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap (BOF-besluit). Het gaat om zowel taalkundige en vormelijke wijzigingen als inhoudelijke wijzigingen rond financiering. Vanaf 2019 is er vanuit de Vlaamse Regering 35 miljoen euro extra voorzien voor de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen.

PDF icon bof_-_besluit_van_de_vlaams_regering.pdf

PDF icon bof_-_nota_aan_de_vlaamse_regering.pdf

PDF icon bof_-_advies_raad_van_state.pdf

 

Innovatie

Financiering Bijzondere Onderzoeksfondsen universiteiten: wijziging financieringsbesluit

Na advies van de Raad van state wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen aan de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap (BOF-besluit). Het gaat om zowel taalkundige en vormelijke wijzigingen als inhoudelijke wijzigingen rond financiering. Vanaf 2019 is er vanuit de Vlaamse Regering 35 miljoen euro extra voorzien voor de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen.

 

Mededelingen

Uitbouw en valorisatie Vlaamse ruimtevaarteconomie

Uitbouw en valorisatie Vlaamse ruimtevaarteconomie Resolutie betreffende uitbouw en valorisatie van de Vlaamse ruimtevaarteconomie, aangenomen door het Vlaams Parlement op 24 april 2019

Vlaanderen als excellente waterstofregio

Vlaanderen als excellente waterstofregio Resolutie betreffende de uitbouw van Vlaanderen als excellente waterstofregio, aangenomen door het Vlaams Parlement op 24 april 2019

Slim Vlaanderen- mededeling

Uitbouw van ‘Slim Vlaanderen’ Resolutie betreffende de uitbouw van ‘Slim Vlaanderen’, aangenomen door het Vlaams Parlement op 24 april 2019 (VR 2019 0305 MED.0198/1)

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.