Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 augustus 2020)

Filter items
Nieuws
10 augustus 2020

Economie 

COVID-19: Winwinlening

Door de coronacrisis dreigt een groot aantal bedrijven in solvabiliteitsproblemen te geraken. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na adviezen van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet over de Winwinlening wijzigt. Door de Winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, wordt de kapitaalstructuur van de kmo’s versterkt. Het maximum te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het bedrag per kredietgever wordt opgetrokken van 50.000 euro naar 75.000 euro. Het wordt mogelijk om de looptijd te laten variëren tussen de 5 en 10 jaar. De looptijd van de voor de inwerkingtreding van het wijzigingsdecreet geregistreerde Winwinleningen, die aflopen in 2020, kunnen met maximaal twee jaar worden verlengd. Dit stelt ondernemingen in staat de terugbetaling meer te spreiden of uit te stellen. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximaal tien jaar. Het eenmalige fiscale voordeel bij definitief verlies wordt tijdelijk verhoogd van 30% naar 40%. Deze hogere waarborg geldt alleen voor alle nieuwe Winwinleningen die worden afgesloten tijdens de periode vanaf 15 maart 2020 tot en met 31 december 2021, voor de ganse looptijd van die leningen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.    

COVID-19: Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen in het kader van het coronavirus

De verstrengde coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad en de gouverneur van de provincie Antwerpen dreigen opnieuw voor omzetverlies te zorgen bij een aantal ondernemingen. Om deze ondernemingen te steunen, keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat toelaat hen een premie te laten ontvangen van de Vlaamse overheid, het Vlaams Beschermingsmechanisme. Daarnaast stelt ze ook de handelshuurlening open voor ondernemingen uit de evenementensector. De Vlaamse minister bevoegd voor economie zal de raad van bestuur van PMV/Z meedelen dat zij meer tijd kunnen geven aan ondernemingen die een achtergestelde coronalening aanvragen om aan de tewerkstellingsvoorwaarde te voldoen, en dat de minimumvoorwaarde kan verlaagd worden naar minstens 60%. De  

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

-

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

  11 september 2020

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (11 september 2020)

  11 september 2020

  O.a. 1,05 miljoen euro strategische transformatiesteun aan ECA Robotics Belgium bv in Oostende. 

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 september 2020

  11 september 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

  Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen presenteren duurzame toekomstvisie voor chemiesector

  9 september 2020

  De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben drie jaar geleden, in september 2017, een trilaterale chemiestrategie opgestart. Op een online event met deelname van de drie bevoegde ministers, onder wie minister Hilde Crevits, werd een tussentijdse balans opgemaakt.

 • Organisatoren evenementen kunnen terugbetaalbaar voorschot aanvragen

  Organisatoren evenementen kunnen terugbetaalbaar voorschot aanvragen

  7 september 2020

  Organisatoren van evenementen kunnen vanaf vandaag hun terugbetaalbaar voorschot aanvragen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekendgemaakt. Dit terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren creëert werkkapitaal om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf het najaar 2020.