Commissie presenteert werkprogramma voor komende jaar

Gepubliceerd op 19 oktober 2023

De Europese Commissie stelde haar Working Program voor 2024 voor. Dit werkprogramma zal de leidraad zijn waarmee de Commissie de laatste maanden van deze legislatuur tot een goed einde zal brengen.

Hieronder een overzicht met de punten die belangrijk zijn voor ons beleidsdomein EWI

In het algemeen legt de Commissie een grote nadruk op het implementeren van lopende dossiers. De focus zal dus liggen op het afronden van de overgebleven wetsvoorstellen, en er zullen slechts in beperkte mate nieuwe voorstellen gelanceerd worden. De Commissie licht ook een tipje van de sluier over enkele initiatieven die in de State of the European Union (SOTEU), van enkele weken geleden, werden aangekondigd.

Betere wetgeving en administratieve lasten

De Commissie herhaalt haar ambitie om de bestaande administratieve lasten in de EU met 25% te verminderen. Hiertoe kijkt ze niet enkel naar de toekomst, maar vooral ook naar de al genomen initiatieven. Er is een duidelijke ambitie om de wetgeving verder te rationaliseren en te stroomlijnen. Ook haalt de Commissie de SME Envoy terug aan, die in de toekomst de belangen van de KMO’s moet bundelen en hun stem zal zijn in de Europese Instellingen.

Een Europese Green Deal

Opdat de groene transitie op een slimme, maar ook rechtvaardige en inclusieve manier gebeurt, zal de Commissie (zonder echt in detail te treden) een Clean Transition Dialogue met de industrie lanceren. Deze dialoog werd al aangekondigd in de SOTEU, net zoals het Wind Power Package die hier ook terug vermeld wordt en die de Commissie binnenkort zal publiceren.

De Commissie uit ook de ambitie om een nieuw tussentijds klimaatdoelwit te lanceren. Dit voor het jaar 2040, zodat deze de al bestaande ambities voor 2030 kan verbinden met de net-zero ambitie van 2050.

Een Europa klaar voor het digitale tijdperk

De Commissie kijkt hier vooral naar de lopende dossiers, zoals de Critical Raw Materials Act (CRMA) en de Net-Zero Industry Act (NZIA). Hier benadrukt de Commissie dat deze lopende dossiers zo snel als mogelijk afgewerkt moeten worden. De Critical Raw Materials Club, een bepaling uit de CRMA, zou namelijk al eind dit jaar moeten samenkomen.

Een nieuw initiatief dat de Commissie hier lanceert is een voorstel over Advanced Materials for Industrial Leadership plan. Dit om het onderzoek, de ontwikkeling, en de uitrol van deze geavanceerde materialen te versnellen.

Op vlak van innovatie wil de Commissie start-ups de kans geven om gebruik te maken van high-performance computers, om zo het onderzoek en de ontwikkeling van AI te ondersteunen. De Commissie zal ook het voorbereidende werk starten om grensoverschrijdende Digitale Netwerken en Infrastructuur te faciliteren. Tenslotte zal er in 2024 nog een European Space Law voorgesteld worden. Deze moet duidelijke regelgeving voorzien op vlak van ruimteverkeer, data, en het beschermen van kritieke infrastructuur.

Een economie die werkt voor de mensen

Naast het herhalen van oude stokpaardjes (Bankenunie, Kapitaalmarkt Unie, etc.) kondigt de Commissie ook aan dat ze een initiatief lanceert over biotechnologieën en biomanufacturing. Dit aangezien deze technologieën van enorm belang zijn voor het Europese concurrentievermogen.

Tot slot doet de Commissie ook een hele resem aan voorstellen en aankondigingen in verband met de positie van Europa in de wereld en de Europese manier van leven.

Lees hier het volledig persbericht

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Jan Emiel Cordeels
Beleidsmedewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
16 februari 2024

Akkoord bereikt over Net-Zero Industry Act

De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de Net-Zero Industry Act. Dit akkoord, dat onderhandeld werd door het Belgische Voorzitterschap, heeft als doel de Europese Unie klaar te stomen voor de groene en digitale transities. Dit door de Europese productiecapaciteit van groene nettonultechnologieën op te schalen en uit te breiden.
21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.