Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen negende Europese regio

Gepubliceerd op 28 maart 2023

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EPO). 66,4 procent van die aanvragen kwam van bedrijven of organisaties uit Vlaanderen. Vlaanderen was daarmee goed voor de negende plaats onder de belangrijkste Europese regio's. 

Onderzoeksgebieden

Onder de Europese landen was België eveneens goed voor de negende plaats. 

Vooral het aantal Belgische octrooiaanvragen op het gebied van 'speciale machines' (technologie voor machines in verschillende industriën en 3D printing) kende een forse toename met 52,4 procent, waarmee dit onderzoeksgebied koploper was in België. Daarna volgden respectievelijk farma (-1,7 procent), biotech (+12,6 procent) en medische technologie (-8,3 procent).

Taartdiagram van het aantal aanvragen per technologiegebied

Top 10

Chemiebedrijf Solvay was met 244 octrooiaanvragen vorig jaar opnieuw de actiefste Belgische aanvrager bij het EPO, gevolgd door het Leuvense onderzoekscentrum imec (155 aanvragen), de KU Leuven (121), Umicore (102) en de Universiteit Gent (67).

Overzicht in een staafdiagram van de top 10 aanvragen uit België
(c) European Patent Office

Vlaanderen

Van de 2.604 Belgische aanvragen kwam 66,4 procent van bedrijven of organisaties uit Vlaanderen. Wallonië was goed voor 19,3 procent, Brussel voor 14,3 procent.

Vlaanderen was daarmee goed voor de negende plaats onder de belangrijkste Europese regio's qua aanvragen.

Tabel met Vlaanderen op negende plaats in de lijst van Europese regio's

Wereld

Wereldwijd bestond de top 5 van landen met de meeste octrooiaanvragen bij het EPO vorig jaar uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en Frankrijk. Het aantal aanvragen door China nam vorig jaar toe met 15,1 procent en is over de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld.

Peter Viaene
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

06 maart 2023

Nieuwe publicatie 'STI in Flanders 2023 - brief overview'

Met de publicatie ‘STI in Flanders’ geven we een totaaloverzicht van de essentiële beleidslijnen over wetenschap, technologie en innovatie, inclusief de belangrijkste indicatoren en cijfers in Vlaanderen. De meest essentiële gegevens hebben we gebundeld in een korte brochure 'STI in Flanders, brief overview'. Deze hebben we nu aan een update onderworpen.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)
06 oktober 2022

Innovatiegraad Vlaamse ondernemingen stijgt naar 75%

De totale innovatiegraad bij Vlaamse ondernemingen bedraagt 75% voor de periode 2018-2020. Dat blijkt uit de meest recente Innovatievragenlijst (Community Innovation Survey - CIS). Deze vragenlijst gaat na in welke mate Vlaamse ondernemingen investeren in innovatie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.